Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropu uchráníme jenom my, zní z Ruska. Putin otevřeně o hrozících nebezpečích

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Každoročně je v Kremlu na konci prosince pořádána výroční tisková konference, na níž Vladimir Putin hodnotí uplynulý rok. Letos mohl ruský prezident vykročit na pódium opravdu sebevědomě.

Byl to pro něj určitě dobrý rok. Jeho vojenská podpora Bašára Asada pomohla dovést rebely v Sýrii na pokraj kapitulace mnohem účelněji než evropské a americké síly, takže Putinův vliv roste mílovými kroky. Samotná konference se nesla podobně jako v minulých letech v poněkud odlehčeném stylu, novináři zvolili pestré obleky, měli transparenty a hesla, kterými se pokoušeli přivábit prezidentovu pozornost. Jedna blondýna dokonce měla obrázek, na němž byl zobrazen Putin jako Superman na blankytně modrém pozadí. Samozřejmě převládaly otázky ohledně Sýrie, Ukrajiny, amerických voleb nebo politické svobody.

Pomáhali ruští hackeři Donaldu Trumpovi při volbách? "Pořád zapomínáme na hlavní věc. A tou jsou podle mě informace, které oni hackeři měli k dispozici," opáčil Putin. Dodal, že kvůli "pravdivým informacím" opustila svůj úřad předsedkyně demokratického národního výboru a uvedl, že by měl Washington konečně přestat hledat viníky v zahraničí. "Měli by se naučit prohrávat s nonšalancí," pravil Putin.

Dalším bodem je údajně prudké zhoršení vztahů mezi Kremlem a odcházející americkou administrativou. Podle prozatím ne zcela potvrzených informací by poslední měsíc před odchodem Barracka Obamy z úřadu měly být zastaveny jakékoli rozhovory mezi Washingtonem a Moskvou. "V administrativě USA, snad s výjimkou Johna Kerryho, nezůstal nikdo, kdo by s námi komunikoval," uvedl prokremelský analytik Sergej Markov.

Analytik rovněž okomentoval nařčení, že software použitý hackery DNC je velice podobný tomu, který byl využit proti ukrajinské armádě a z toho důvodu posiluje podezření, že za ním stojí ruské síly. "CIA, která podporuje teroristy v Sýrii a na Ukrajině teď obviňuje naší vojenskou zpravodajskou službu... že pomohla Trumpovi vyhrát volby. To je totální nesmysl. Snad kdyby nám pomohli WikiLeaks," uvedl Markov, který už v minulosti zásadně popřel jakékoli vměšování ruské strany do amerických voleb.

Krátce před konferencí uvedly ruské zpravodajské kanály informaci ministra obrany Sergeje Šojga, že z Aleppa bylo transportováno za pomoci velkého kontingentu ruského vojska na 100 000 lidí, včetně 9 000 militantních příslušníků. "Nevím, jestli to bude znít neskromně, ale bez naší účasti by k tomu nikdy nedošlo. Je to největší - a to bych rád zdůraznil - humanitární akce v naší moderní době," prohlásil Putin, přehlížejíc zprávy, že ruští vojáci v Aleppu cílili i na civilisty. Místo toho požehnal vedení Íránu, Sýrie a Turecka - nových strategických partnerů Ruska - a slíbil další pokračování spolupráce "v tomto populárním formátu".

Ukrajina nadále zůstává značně choulostivým tématem. "Doufám a jsem si jist, že dříve nebo později budeme muset naše vztahy s Ukrajinou normalizovat," nechtěl být Putin konkrétní. Jeden z kyjevských reportérů Putina požádal, aby nechal propustit dva vězněné Ukrajince - novináře Romana Sušenka a filmového režiséra Olega Sencova. Sušenko byl uvězněn v říjnu a odsouzen za špionáž na 11 let. Ukrajinská agentura Ukrinform, pro níž Sušenko pracoval, se proti tomuto nařčení ostře ohradila. Sencov byl ruským soudem uznán vinným z terorismu a měl by si odsedět 20 let. 

Došlo k výměně názorů mezi oním bezejmenným tazatelem a Putinem. Dlouhý proslov zakončil reportér otázkou: "Chápete, že i když už nebudete u moci, Ukrajinci budou Rusko vždy považovat za okupanty?" Na to Putin reagoval: "Ukrajinci by měli být mnohem více znepokojeni vlastní armádou, která se chová jako okupační." Putin rovněž obvinil Evropskou Unii, že dle jeho názoru cíleně rozdmýchává od roku 2014 ukrajinský konflit. "Chce-li Evropa zůstat bezpečnou, potřebuje Rusko," dodal Vladimir Putin.

Témata:  Vladimír Putin konference Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy