Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve světě doutná nový konflikt velikosti Sýrie? V Saúdské Arábii se něco děje

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - IS považuje vládnoucí dynastii Saúdské Arábie za nelegitimní a zrádné vládce. V Saúdské Arábii se množí útoky, jejichž pachatelé jsou spojeni s IS. Pokračující ekonomické problémy Saúdské Arábie mohou toto číslo ještě zvýšit. IS se pokouší v Saúdské Arábii a jiných státech Zálivu o rozpoutání sektářské války mezi šíity a sunnity, upozorňuje zpravodajský portál Middle East Eye.

Saúdská Arábie má největší počet bojovníků, náležejících k IS nebo jiným skupinám bojujícím v syrské válce, ze všech států Zálivu, podle Soufan Group – 2500 proti 70 bojovníkům z Kuvajtu. Tito bojovníci se mohou vrátit do Saudské Arábie a působit zde velké bezpečností problémy.

Od roku 2014 Saúdská Arábie zatkla asi 500 lidí podezřelých s napojení na IS, podotýká protiteroristický odborník dr. Mustafa Alani z Gulf Research Center. V říjnu např. Saúdská Arábie zatkla čtyři lidi v provincii Shaqra za účast na spiknutí, jehož účelem byl útok na fotbalový zápas. V červenci byly uspořádány tři sebevražedné útoky ve městech Jeddah, Qatif a Medina.

Útok na šíitskou mešitu ve městě Qatif odhaluje účel útoků prováděných IS. V Sýrii i Iráku IS těží z sektářských sporů mezi sunnity a šíity a tentýž vzorec byl rád zopakoval i v Saúdské Arábii a jiných zemích, např. v Kuvajtu, kde 30% populace jsou šiíté, kteří mají poměrně dobré vztahy se zbývajícím sunnitským obyvatelstvem.

Nicméně, tyto útoky jsou z větší části špatně provedené. Důvodem je zřejmě chybějící pevnější struktura IS uchycená v Saúdská Arábii. Ve většině případů jsou strůjci útoků osamělí vlci, kteří nemají zkušenosti z válek ani nejsou důkladněji napojeni na organizačně zkušenější buňky IS. Podle Alaniho typický profil takového útočníka je nevzdělaný a sociálně izolovaný jedinec, který hledá účel svého života. Vzhledem k hlubokým ekonomickým problémům, kterým momentálně Saúdská Arábie čelí, se dá očekávat přivívající počet takovýchto frustrovaných jedinců.

Počty rekrutů IS jsou v případě Saúdské Arábie obecně velice nízká v poměru k jiným arabským státům, a to navzdory významnosti saúdských militantních postav v IS, jako je Turki al-Binali, který je jako Velký muftí IS považován za pravděpodobného nástupce al-Baghadiho. IS se nezdá mít takovou přitažlivost pro mladé Saúdy jako tomu bylo u jeho předchůdce, nechvalně známé al-Káidy. Podle Alaniho to lze přičítat dominaci, kterou v případě IS mají Iráčané a Jordánci. Al-Káida naproti tomu byla ovládána Saúdy.

Napojení Saúdské Arábie na al-Káidu byla příčinou ostré kritiky Saudské Arábie ze strany amerických bezpečnostních složek a stejná kritika se objevuje i v případě IS, má Saúdská Arábie skrytě finančně podporovat. Uniklý e-mail od bývalé americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové poukazuje na podporu IS a jiné skupiny ze strany IS a Kataru. Saúdská Arábie takového obvinění odmítá. Žádný z analytiků oslovených Middle East Eye se nechtěl vyjádřit k tomuto tvrzení. Podle zpráv amerických činitelů proudí peníze k IS od soukromých investorů.

Samotný IS se staví k vládnoucí dynastii Saúdské Arábie odmítavě. Považuje její členy za prozápadní, respektive americké pochopy. Abu Bakr al-Baghadi několikrát vyhrožoval Saúdské Arábii, urgujíce své příznivce, aby v ní prováděli „útok za útokem." Naposledy tak učinil v listopadu. IS vyčítá Saúdské Arábii, že se přidala k „nevěřícím národům", kteří s ním zápasí v Sýrii a Iráku. Jejich nepřátelství ale má hlubší ideologické kořeny. IS a Saúdská Arábii jsou konkurenty na poli náboženského trhu, na kterém nabízejí podobnou, velmi přísnou a fundamentální verzi sunnitského islámu –tzv. wahhábismus, za jehož specifickou odnož se dá IS považovat.

Témata:  Saúdská Arábie Islámský stát Islám

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 15:31

Mrazivé počasí odezní, přetrvá v jednom kraji. Platí výstraha

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy