reklama

Ruská tisková agentura TASS poznamenala, že podle analytiků jihokorejské rozvědky by Pchjongjang mohl do roku 2020 zhotovit raketu, schopnou zasáhnout území Spojených států.

KLDR loni v říjnu podnikla další neúspěšný pokus vypustit balistickou raketu z odpalovacího střediska u města Kusong na severozápadě země. Podle Severoamerického velitelství protivzdušné obrany (NORAD) šlo o střelu středního doletu Musudan. Test potvrdila také jihokorejská armáda, podle níž raketa explodovala krátce po startu.

Pchjongjang doposud testoval střelu tohoto typu osmkrát za posledních sedm měsíců, pouze jednou byla ale zkouška částečně úspěšná.

Raketové testy prováděné KLDR porušují rezoluce Rady bezpečnosti OSN, stejně jako jaderné zkoušky. Jaderný test, který KLDR provedla letos v září, byl pátý v pořadí a z dosud provedených jaderných zkoušek největší.

OSN kvůli jaderným a raketovým testům uvalila na Severní Koreu v roce 2006 sankce. Byly několikrát zpřísněny, ale Pchjongjang od svého kontroverzního zbrojního programu neustoupil.