reklama

Při útoku zemřelo 39 lidí, k akci se zatím nikdo nepřihlásil. Mezi mrtvými jsou i cizinci, ale jejich státní příslušnost zatím nebyla zveřejněna. České ministerstvo zahraničí vydalo důrazné doporučení vyhnout se istanbulské čtvrti Ortaköy, kde policie intenzivně pátrá po útočníkovi.

Erdogan v písemném prohlášení uvedl, že Turecko musí zůstat tváří v tvář špinavé hře jednotné, protože cílem útoků je vyvolat chaos. "Budeme jako národ bojovat nejenom proti útokům páchaným teroristickými skupinami a silami, které stojí za nimi, ale také proti ekonomickým, politickým a sociálním útokům. Atentáty na civilisty se pachatelé snaží vyvolat chaos, demoralizovat národ, destabilizovat zemi. Jako národ si zachováme chladnou hlavu, budeme stát při sobě a těmto špinavým hrám nikdy neustoupíme," uvedl Erdogan.

Turecko zatím předpokládá, že jeden útočník asi hodinu a půl po půlnoci místního času (kolem 23:30 SEČ) začal střílet v luxusním istanbulském klubu Reina. Pozabíjel podle vládních informací 39 lidí a nejméně 69 osob zranil. Mezi zatím 21 identifikovanými je 15 nebo 16 cizinců, jejichž státní příslušnost není známá. Izrael informoval, že jedna jeho občanka se pohřešuje a jedna byla zraněna.

Česká diplomacie zatím nemá informace, zda mezi oběťmi jsou také Češi. Konzulární úřad v Istanbulu je v kontaktu s tureckým ministerstvem zdravotnictví, které slíbilo, že jakmile bude mít seznam obětí, poskytne ho diplomatickým misím.