Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hackerské útoky podle Trumpa nespáchalo Rusko. Ví o tom víc, tvrdí

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington/Moskva - Hackerské útoky na americkou Demokratickou stranu během kampaně před prezidentskými volbami mohl spáchat někdo jiný než Rusko. Prohlásil to nově zvolený americký prezident a republikán Donald Trump.

Podle svých slov ví o incidentu víc než ostatní a v úterý či ve středu sdělí podrobnosti. Kvůli údajně ruským hackerským útokům mezitím Washington vypověděl 35 ruských diplomatů.

"Myslím, že je to nefér, když nevíme. Mohl to být někdo jiný. Já také vím věci, které ostatní lidé nevědí, takže si nemůžeme být jisti," uvedl Trump podle agentury Reuters ohledně obvinění Ruska z hackerských útoků. "Dozvíte se to v úterý nebo ve středu," doplnil bez upřesnění v reakci na otázku, jaké jsou jeho informace.

"O hackerství vím hodně. A je velmi těžké ho prokázat, takže to mohl být někdo jiný," uvedl podle agentury AP. Zároveň dodal, že tajné služby se i v minulosti mýlily například v tvrzeních o existenci zbraní hromadného ničení v Iráku před americkou invazí v roce 2003.

Podle Trumpa není žádný počítač bezpečný. Podnikatel a politik sám používá email a počítač jen zřídka, navzdory častému tweetování, napsala agentura AP.

"Doufejme, že budeme mít skvělé vztahy s mnoha zeměmi včetně Ruska a Číny," řekl Trump, který se chce brzy sejít se zástupci amerických tajných služeb, aby získal o hackerských útocích na USA bližší informace.

Témata:  Donald Trump Rusko hackeři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy