Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hollande vyrazí do Iráku, navštíví francouzské vojáky

Francouzský prezident François Hollande se v Praze sešel s Milošem Zemanem (30. 11. 2016)
Francouzský prezident François Hollande se v Praze sešel s Milošem Zemanem (30. 11. 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Paříž - Francouzský prezident François Hollande v dnešním projevu zdůraznil důležitost boje proti terorismu. V pondělí proto osobně navštíví v Iráku francouzské vojáky zapojené do koaliční operace proti teroristické organizaci Islámský stát.

"Neskončili jsme s metlou terorismu. Musíme pokračovat v boji. To je i smysl našich vojenských operací v Mali, Sýrii a Iráku," zdůraznil Hollande a dodal, že "pozítří se vydám do Iráku, abych pozdravil naše vojáky".

Francouzské letectvo je zapojeno do boje proti bojovníkům IS v Iráku a Sýrii od roku 2014, připomněla agentura TASS.

Hollande ve svém novoročním projevu rovněž varoval nově zvoleného amerického prezidenta´Donalda Trumpa před vypovězením dohody o klimatu, kterou koncem loňského roku v Paříži přijalo 195 zemí.

"Připomínám, že to bylo v Paříži, kde byla tato historická dohoda uzavřena. Francie nenechá nikoho, žádný stát, ať by byl jakkoli velký, zpochybnit tento velký úspěch mezinárodního společenství," prohlásil francouzský prezident.

Trump před zvolením prohlašoval, že klimatické změny jsou čínský vynález, který má omezit konkurenceschopnost amerického průmyslu. Vyhrožoval, že USA vypoví loňskou pařížskou dohodu o klimatu, která má udržet globální oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia. Po zvolení své stanovisko zmírnil a naznačil, že se USA pod jeho vedením k boji za čistotu ovzduší připojí.

Témata:  Francie François Hollande Irák Armáda Francie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy