Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Historikové se domnívají, že našli Jantarovou komnatu, legendární nacistický poklad

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: The Australian

Varšava - Zaměstnanci polského muzea Mamerki věří, že objevili ukrytý nacistický poklad. Legendární Jantarová komnata by se měla nalézat za falešnou stěnou v tajné komnatě jednoho bunkru z válečného období, kterou nalezli pomocí georadaru.

Po desetiletích pátrají lovci pokladů po největším ztraceném nacistickém pokladu. Jantarová komnata, která byla původně darem pro ruského cara Petra Velikého, se během druhé světové války záhadně ztratila. Nyní ale polské muzeum přišlo s fantastickou zprávou, v jednom z bunkrů byla nalezena zapečetěná ukrytá místnost.

"Věříme, že by místnost mohla obsahovat Jantarovou komnatu," sdělil portálu Dailymail Bartlomiej Plebanczyk z polského muzea Mamerki a doplnil: "Uvnitř mohou být kusy Jantarové komnaty, ale také další umělecká díla ukradená nacisty. Ale není pochyb, že tato místnost byla postavena za účelem uchování pokladu."

Podezření, že by zde mohla komnata být, je založené na svědectví bývalého nacistického vojáka. Ten v padesátých letech polské bombové jednotce vypověděl, že v roce 1944 viděl silně chráněné nákladní vozy, které k bunkru přivezly velký náklad. Ten byl následně zapečetěn.

Ačkoliv polská jednotka po skryté místnosti pátrala, žádný důkaz o její existenci nenašla. Nicméně v té době nemohla využít georadaru. Místnost podle pracovníků muzea měla sloužit pouze jako překladiště a Jantarová komnata měla být později převezena. S tím souhlasí i mnozí historici.

Plebanczyk uvedl, že nyní se chystají do zdi vyvrtat díru a do místnosti dostat kameru. Pokud záběry potvrdí, že místnost obsahuje nějaké historické artefakty, začne se s kopáním. To by mohlo začít během čtyř až osmi týdnů.

O existenci a nalezení Jantarové komnaty se mluvilo již nesčetněkrát. To, zda se ji skutečně podařilo najít, ukáže až příštích několik týdnů.

Témata:  Jantarová komnata Polsko tajemství záhady diamanty

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy