Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hladomor zabil v Rusku miliony lidí. Fotografie jen pro silné žaludky

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Na jaře roku 1921 propukl v tehdy bolševickém Rusku hladomor, který připravil o život pět milionů obyvatel. Někteří lidé se v nouzi uchýlili i ke kanibalismu. Trpící ruské obyvatelstvo zachránila až humanitární pomoc jiných zemí. Tuto neblahou historii teď prostřednictvím fotografií připomíná server Daily Mail.

Vladimir Iljič Uljanov, známý jako Lenin, se těšil důvěře Moskvy od roku 1917. Lenin s mrazivou lhostejností ke svým spoluobčanům zabavoval jídlo chudým rolníkům a podkopával tak jejich „protileninovské válečné úsilí." V souvislosti s ekonomickou krizí po první světové válce tak docházelo i k obchodu s lidským masem. Uměle vyvolaný hladomor si vzal životy téměř pěti milionů Rusů. Celkem bylo hladomorem zasaženo dvacet pět milionů obyvatel, připomíná Daily Mail.

A starving child is pictured by a door frame looking weak and frail in famined Russia https://t.co/nEt854kqGF

— nomade (@coucouwalla2) 31. prosince 2016

 

Hladovějící rolníci byli v některých regionech vidění dokonce i jak vykopávali nedávno pohřbené těla a konzumují lidské maso, nebo trávu a uhynulá zvířata. Policie tehdy považovala kanibalismus za legitimní způsob k přežití a vyhladovělé občany netrestala.

Fotografie dostupné zde. Snímky jsou drastické a nejsou určeny pro citlivé povahy. 

V roce 1921 dorazili do Ruska humanitární pracovníci z Evropy a Ameriky a sepsali o situaci v Rusku děsivé svědectví. Viděli, jak byly zabíjeny celé rodiny, které pak sloužily jako potrava. Podle humanitárních pracovníků Rusové připravovali i lidské klobásky. Na některých fotografiích jsou pak malé podvyživené děti v zuboženém stavu. Jednou z nejpostiženějších oblastí byla Samara na jihovýchodě Ruska.

Lenin nejprve pomoc dalších zemí odmítal. Nakonec však humanitární pomoc přijal. Tehdejší záchrana hladovějícího ruského obyvatelstva stála 40 miliard švýcarských franků a balíčky jídla byly rozvezeny na 900 míst. Krátce po skončení děsivého hladomoru, v roce 1924, Lenin zemřel.

Témata:  Rusko Vladimír Iljič Lenin hladomor

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy