Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Walt Disney vyhrál s čínskou firmou spor o autorská práva

Soudy
Soudy
Foto: Pixabay

Šanghaj - Firma Walt Disney vyhrála spor o autorská práva. Čínská producentská firma Bluemtv a distributor G-Point mají podle verdiktu soudu v Šanghaji zaplatit 1,35 milionu jüanů (zhruba pět milionů Kč) jako kompenzaci za okopírování prvků z filmů americké společnosti.

Firmy musejí zaplatit odškodnění za nelegální kopírování některých prvků filmů Auta a Auta 2 ve svém snímku The Autobots.

Podle soudu čínská verze okopírovala hlavní postavy aut, vytvořila podobný název a podobné propagační materiály. Číňané tak americkou společnost musí odškodnit za ekonomické ztráty a soudní výdaje.

Režisér čínského filmu The Autobots Čuo Ťien-žung se nicméně cítí nevinen, tvrdí, že film Auta nikdy neviděl, a jeho obhájci u soudu prohlásili, že postavy aut ve filmu byly vytvořeny podle skutečných automobilů. Režisér již dříve uvedl, že plánuje natočit pokračování svého filmu, i když mu na něj zatím chybějí finance. Proti rozhodnutí soudu se hodlá odvolat.

Témata:  autorská práva Čína filmy soudy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy