reklama

Slovenský list Sme dříve napsal, že slovenské předsednictví nezměnilo EU a že ani nebylo fiaskem.

"Slovenské předsednictví bylo mimořádně úspěšné. Ukázalo schopnosti, že efektivně dokáže vést Evropskou unii, ať již v oblasti bezpečnosti nebo zaměstnanosti. Zde všude Slovensko přispělo k řešením, která jsou pro Evropu potřebná," uvedl naopak k hodnocení předsednictví Slovenska v EU vedoucí zastoupení Evropské komise na Slovensku Dušan Chrenek.

Slovenští politici zase poukázali na to, že právě během slovenského předsednictví se například uskutečnila ratifikace pařížské dohody o klimatu, začala svou činnost evropská pobřežní a pohraniční stráž, dokončila se obchodní smlouva CETA mezi EU a Kanadou.

Nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita (SaS) za špatný žert označila slovenský návrh na zavedení efektivní solidarity, tedy samostatné rozhodování členských států unie o formě pomoci při zvládání migrační krize. Podle SaS řešením je pouze zastavení proudu migrantů, kteří se snaží dostat do EU.

Závěr slovenského předsednictví provázela kauza ohledně podezření z předražení kulturních akcí u příležitosti představení loga předsednictví a koncertu pro veřejnost.