Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá policie zadržela Syřana, který sháněl peníze na teroristický útok

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Berlín - Policie v západoněmeckém městě Saarbrücken zadržela v sobotu ráno žadatele o azyl ze Sýrie, je podezřelý z trestného činu financování terorismu. Nebyl ozbrojený a v jeho obydlí se nenašly žádné zbraně ani výbušniny.

Muže (38) policie podezřívá, že se v prosinci spojil s Islámským státem (IS) a požadoval po něm 180 tisíc eur (4,9 milionu Kč).

Podle státního zastupitelství Syřan prostředníkovi Islámského státu tvrdil, že chce peníze použít na nákup vozu a přípravu výbušniny, s nimiž by následně spáchal teroristický útok.

Podle serveru Spiegel Online muž policistům řekl, že se snažil pod záminkou úmyslu spáchat atentát vylákat z islamistů peníze, které chtěl použít na pomoc své rodině ve válkou zmítané Sýrii. Státní zastupitelství uvedlo, že nemá informace, že by muž vlastnil vůz, se kterým by mohl spáchat teroristický útok.

Sobotní zásah policie neprovedla kvůli poznatkům, že by hrozilo bezprostřední nebezpečí teroristického útoku během silvestrovských oslav, zdůraznilo státní zastupitelství.

Témata:  Německo Islámský stát uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy