reklama

Duchovní poukazuje, že pokud je například v Holandsku prodáván jeden kostel za druhým a když se z těchto kostelů stávají supermarkety, které jsou pro lidi důležitější než jejich křesťanské kořeny, neměli bychom být překvapeni, že Evropa je stále méně křesťanská. „Ale to není chyba muslimů,“ vysvětluje kardinál.

„Pokud vidíme, že mešity jsou přeplněné a kostely jsou téměř prázdné, nesmíme obviňovat muslimy, že chtějí islamizovat Evropu. Ale musíme vinit sebe, že neděláme dost, aby byla Evropa křesťanská,“ domnívá se Schönborn. Mít strach z islamizace Evropy je něj „nesmyslné, pokud sami nějak nepřispíváme k tomu, aby Evropa zůstala křesťanskou".

„Samozřejmě si přeji, aby Štěpánský dóm zůstal živým křesťanským kostelem a místem modliteb a ne pouze turistickou atrakcí pro pět milionů turistů ročně. Ale ve Vídni již máme 200 islámských svatostánků. Že si náboženství navzájem konkurují, je staré jako svět," odpověděl 71letý Schönborn na otázku, jestli se neobává, že ze slavného vídeňského chrámu může být jednou mešita.

„Jsem rád, že muslimové u nás mohou svobodně praktikovat své náboženství, ale také bych si přál, aby křesťané v Saúdské Arábii nebo jiných většinově muslimských zemích mohli praktikovat své náboženství svobodně,“ přiznal.

Řeč přišla také na zločiny migrantů. Schönborn poukázal na fakt, že zločinci se najdou mezi Rakušany i mezi migranty. „Zločin je zločin,“ uvedl s tím, že existují uprchlíci, kteří v Rakousku zneužívají výhody. Zároveň ale podle něj není možné říci, že to dělají všichni uprchlíci. „Existují zločiny Rakušanů a existují zločiny uprchlíků. Ale není tu žádný rozdíl,“ dodal duchovní, o kterém se v roce 2005 a 2013 uvažovalo jako o možném papeži.