Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko a Filipíny se sbližují. Do Manily připluly ruské lodě

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Manila - Kontroverzní filipínský prezident Rodrigo Duterte chce po Číně zlepšit také vztahy s Moskvou. Do přístavu v Manile dnes připluly dvě lodě ruského vojenského námořnictva, uvažuje se o nákupu zbraní.

Jde o třetí takovou ruskou návštěvu na Filipínách, ale první od nástupu Duterteho do úřadu hlavy státu loni v červnu.

Zástupce velitele ruské tichomořské flotily kontradmirál Eduard Michajlov řekl, že plavidla připlula s širokou škálou zařízení, která budou během pětidenní návštěvy předvedena filipínské armádě.

"Můžete si vybrat... spolupráci se Spojenými státy, nebo spolupráci s Ruskem, ale pokud jde o nás, můžeme vám pomoci v čemkoli budete potřebovat," prohlásil kontradmirál po přivítacím ceremoniálu.

Filipíny jsou silně závislé na Spojených státech, svém letitém bezpečnostním spojenci, pokud jde o zbraně, lodě a letadla. Nicméně v posledních letech se obracejí i na další země ve snaze modernizovat své ozbrojené síly, poznamenala AP.

Témata:  Filipíny Ruská armáda Rodrigo Duterte Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy