Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo zahraničí varuje: Necestuje do Iráku, loni tam zemřelo přes 6800 civilistů

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Ze statistiky mise OSN pro Iráku (UNAMI) vyplývá, že při bojích v této blízkovýchodní zemi loni zahynulo téměř 7000 civilistů a přes 12.300 osob utrpělo zranění. Realita ale bude ještě mnohem horší.

UNAMI v pondělí zveřejnila statistické údaje o prosincových obětech a uzavřela celoroční bilanci. V prosinci zahynulo 386 iráckých civilistů, za celý rok pak 6878. V roce 2015 v Iráku přišlo o život 7517 civilistů.

Vůbec nejhorší situace byla v posledním měsíci roku v provincii Ninive, kde bylo zabito 208 lidí a 511 osob zraněno. Střediskem Ninive je město Mosul, o něž irácká armáda bojuje od října. Město je poslední vekou aglomerací, kterou v Iráku ovládá Islámský stát (IS).

Druhou oblastí co do počtu prosincových obětí byl Bagdád, kde zahynulo 109 lidí, a třetí Kirkúk se 64 oběťmi.

Uvedený počet loňských obětí považuje UNAMI za "naprosté minimum", protože jeho lidé nebyli kvůli špatné bezpečnostní situaci schopni ověřit údaje v oblastech bojů. Nemohou ani přesně evidovat úmrtí, která byla "vedlejším efektem bojů". Lidé například trpí nedostatkem vody, ti na útěku nemají jídlo a léky.

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky důrazně nedoporučuje občanům ČR cestovat do Iráku. "Vzhledem k vojenské operaci vládních sil k osvobození města Mosul z držení IS, zahájené 17.10.2016, je nutné nejen se vyhnout pobytu v oblasti operace (provincie Ninive, jejíž je Mosul metropolí, a oblastem Sindžár a Machmúr), ale i zvážit nutnost setrvání na celém území Regionu iráckého Kurdistánu (provincie Dohúk, Erbíl, Sulajmáníja), kde se v průběhu operace očekávají možné bezpečnostní a humanitární komplikace v návaznosti na přesuny větších počtů uprchlíků," varuje mzv.cz.

Témata:  Irák OSN (Organizace spojených národů) Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy