Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecký premiér se pustil do Obamy. Vadí mu podpora Kurdů

Barack Obama mluví v OSN
Barack Obama mluví v OSN
Foto: unmultimedia.org

Ankara - Turecký premiér Binali Yildirim dnes zkritizoval amerického prezideta Baracka Obamu, jehož vláda podporuje syrské Kurdy. Zároveň vyjádřil naději, že nová hlava USA Donald Trump učiní této "ostudě" přítrž.

Kurdské milice YPG jsou klíčovým spojencem USA v boji proti Islámskému státu. Turecko je ale považuje za teroristickou organizaci, neboť udržují styky se separatistickou Stranou kurdských pracujících (PKK). PKK za teroristickou organizaci považují i USA a Evropská unie.

"Spojené státy by neměly dovolit, aby na strategické vztahy (s Tureckem) padl stín kvůli teroristické organizaci," řekl Yildirim poslancům vládní strany AKP v tureckém parlamentu.

Zdůraznil, že vinu na situaci nese současná Obamova vláda, novou administrativu prezidenta Trumpa z podpory teroristů prý vinit nebude.

Podle Yildirima turecká armáda od počátku operace v Sýrii, kterou zahájila loni v srpnu, zabila více než 1200 bojovníků IS. Premiér zdůraznil, že nejúčinnější silou v boji proti radikálním islamistům, kteří ovládají východ Sýrie a severní část Iráku, je právě Turecko a nikoliv Kurdové.

Témata:  Turecko Barack Obama Kurdové

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy