Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud v Saudské Arábii dal zbičovat a uvěznit dělníky, kterým se nelíbilo, že nedostali mzdu

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - Dělníci v Saúdské Arábii se odhodlali kvůli nevyplacené mzdě k násilným protestům. Tamní justice se s nimi nepárala a 49 jich potrestala bičováním a vězením.

List Al-Vatan napsal, že část dělníků byla potrestána čtyřmi měsíci vězení a 300 ranami bičem za poničení veřejného majetku a za podněcování k nepokojům. Další skupině vyměřil soud v Mekce vězení o délce 45 dní.

O nepokojích mezi zaměstnanci už loni informoval list Arab News, když napsal, že dělníci zapálili v Mekce několik autobusů firmy Binladin Group. Úřady tehdy potvrdily, že bylo zapáleno sedm autobusů, avšak bez uvedení důvodu.

Většina z trestaných pracovala pro Binladin Group a zbylí pro firmu Saudi Oger. Firmy údajně nevyplatily mzdy dělníkům několik měsíců, protože nedostaly zaplaceno za státní zakázky. Stát pozdržel platby soukromým společnostem pracujícím na státem financovaných stavbách kvůli nízkým příjmům z ropy.

Společnost Binladin Group loni oznámila, že vyplatila mzdy 70.000 dělníkům, které byla kvůli finančním problémům nucena propustit. Ti, kteří zůstali, jsou placeni, až když firma obdrží platbu od vlády. Společnost založil v roce 1931 otec Usámy bin Ládina. Vůdce Al-Káidy zabilo americké komando v roce 2011 v Pákistánu. Firmu Saudi Oger řídí syn zavražděného libanonského premiéra Rafíka Harírího.

Témata:  Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy