Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt nemá peníze na ochranu památek, cestovní ruch umírá

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Obavy turistů z teroristických útoků a nepokojů pocítil Egypt. Cestovní ruch je v krizi, což má vážné ekonomické dopady. Země už začíná pociťovat nedostatek peněz na ochranu vzácných památek.

Nestabilita, která následovala po takzvaném arabském jaru v roce 2011 a s ní spojené střídaní politické moci, od cesty do Egypta odradila mnoho potenciálních návštěvníků. "Naše výnosy prudce klesaly od ledna 2011, což ovlivnilo i stav egyptských památek," tvrdí generální tajemník Nejvyšší rady pro památky Chálid Ananí.

Ochrana památek je částečně financovaná ze vstupného. Zatímco v loňském roce výnos ze vstupenek činil asi jen 300 milionů egyptských liber (asi 997 milionu korun), v roce 2010 byly výnosy podstatně vyšší, tedy 1,3 miliardy egyptských liber (5,7 miliardy).

Egyptské památky včetně pyramid v Gíze a chrámů v údolí Nilu musí být v trvalé péči památkářů. "Stav památek se všude zhoršuje... S nedostatkem finančních prostředků nelze nic restaurovat. Podívejte se na stav muzea v Káhiře," řekl archeolog Zahí Havás, který je bývalým generálním tajemníkem Nejvyšší rady pro památky Egypta.

K ochraně památek sice zásadně přispívají egyptští a zahraniční dárci, ale jejich peníze celý deficit nepokryjí. Experti navrhují různé způsoby, jak zabránit dalšímu chátrání památek, včetně otevíraní nových míst veřejnosti, noční prohlídky káhirského muzea či zapůjčení slavných artefaktů zahraničním expozicím.

Počet návštěvníků ve stejném období rovněž výrazně klesl. Zatímco v roce 2010 Egypt navštívilo 15 milionů lidí, loni jich bylo jen 6,3 milionu. Letošní statistika bude mít podobný trend. Egypt v tomto období rovněž zaznamenal pokles v počtu českých návštěvníků. Některé cestovní kanceláře však v letošním roce zaznamenaly o cesty do Egypta větší zájem než v minulých letech. Čechy prý lákají především relativně nízké ceny pobytů a teplé počasí.

Čeští občané cestující do Egypta by měli vést rovněž v patrnosti výročí významných událostí, během kterých může docházet k násilným akcím. Jedná se především o následující data: 25. 1. (výročí počátku protirežimní revoluce v r. 2011), 30. 6. (výročí masových protestů, které vedly k sesazení režimu prezidenta Mursího v r. 2013), 14. 8. (výročí krvavého potlačení protestů na náměstí Rabá Adavíja v r. 2013) a 6. 10. (výroční den zahájení války s Izraelem v r. 1973), uvedlo mzv.cz.

Bezpečnostní situace v turistických letoviscích na kontinentálním pobřeží Rudého moře a na jižní Sinaji, jako např. v Hurghadě, Marsa Alam či Šarm aš-Šajchu, je v současné době klidná. MZV ČR však mimo výletů organizovaných turistickými kancelářemi nedoporučuje jakékoliv individuální cestování po Sinajském poloostrově. MZV také výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova.

Témata:  Egypt cestovní ruch památky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy