Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drama v Íránu: Aktivista držel hladovku, žádal propuštění své ženy

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán – Agentura AP informuje, že uvězněný íránský aktivista Araš Sádekí dnes přestal držet hladovku. Reagoval tak na dočasné propuštění své ženy z vězení. Včera přitom případ vyvolal v Íránu nezvyklý protest několika set Íránců před Sádekího věznicí Evín.

Sádekí považoval uvěznění své ženy za trest, který má dodatečně postihnout jeho samotného. Amnesty International verdikt nad ní označila za směšný a proces za frašku. Jak uvedla BBC, Sádekí si odpykává trest vězení v trvání 19 let, který mu byl vyměřen za protistátní spiknutí a urážku zakladatele íránské republiky. Podle Amnesty International dostal aktivista 15 let vězení.

Aktivistův advokát uvedl, že Sádekího prý již chtěli převézt do nemocnice, kde měl být krmen nitrožilně. Jeho manželka byla propuštěna na několik dní, její setrvání na svobodě ale může být prodlouženo, uvedla polooficiální íránská agentura ISNA.

Muž hladovku začal držet 24. října, když byla uvězněna i jeho žena. Podle ochránců lidských práv z organizace Amnesty International byla odsouzena k šestiletému trestu vězení za autorství příběhu o ženě, která spálila korán na protest proti ukamenování jiné ženy za cizoložství. Příběh nebyl publikován, agenti jej našli v ženině deníku, když přišli Sádekího v roce 2014 zatknout. Při zatýkání byla i Sádekího matka, která se tak vylekala, že dostala infarkt a později zemřela.

Kromě Sádekího drží v Íránu protestní hladovku dalších sedm vězňů. Přátelé na Sádekího případ upozorňují na twitteru a v souvislosti s hladovkou vyjadřovali obavy o jeho zdraví.

O nepovoleném pondělním protestu informovala jen zahraniční média a webové stránky opozice, íránské sdělovací prostředky se mu nevěnovaly.

Témata:  Írán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy