Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrské příměří bude monitorovat Rusko spolu s Tureckem

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Ankara - Turecko a Rusko jako garanti dohody o příměří zřídí v Sýrii kontrolní stanoviště, z nichž se bude monitorovat příměří. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes řekl, že ofenziva proti radikálům z Islámského státu (IS) brzo skončí.

Al-Báb leží u turecké hranice na trase, která je pro IS životně důležitá pro dopravu zásob a posil do Sýrie. O Al-Báb bojují spolu s tureckou armádou skupiny, které Turecko podporuje.

Erdogan dnes řekl, že je odhodlán "vyčistit" i další oblasti v Sýrii včetně Manbidže. Toto město leží asi 50 kilometrů východně od Al-Bábu, v minulosti bylo rovněž v rukou IS, ale osvobodily je kurdské milice YPG, což Ankara nese nelibě.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes oznámil, že ruští odborníci budou v Turecku 9. a 10. ledna jednat o přípravě syrských rozhovorů, které začnou v Kazachstánu 23. ledna.

Část opozice kvůli útokům syrské armády a jejích spojenců tento týden vypověděla účast na přípravě rozhovorů v Kazachstánu. Boje jsou hlášeny několik dní z okolí Damašku a také z provincie Idlib.

List Hürriyet získal text dohody o příměří sjednané 29. prosince mezi syrským režimem a povstalci díky prostředníkům. Byly jimi Rusko, Turecko a Írán. Text stanoví, že "prostředníci zřídí hlídky v obývaných oblastech poblíž nynější kontaktní linie, aby zajistili dodržování příměří". Klid zbraní má umožnit zahájit mírové rozhovory, které Rusko svolalo do Astany.

Témata:  Sýrie Turecko ruské angažmá v Sýrii Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy