Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelský voják zastřelil Palestince, u soudu se popral

Izraelské ozbrojené složky
Izraelské ozbrojené složky
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Voják Elor Azaria, který loni zastřelil na zemi ležícího Palestince, byl shledán vinným ze zbaití. Verdikt dnes vynesl tříčlenný senát v Tel Avivu. Mladíkovi tak hrozí až dvacetiletý trest, ale nepočítá se s tím, že bude využita jeho horní sazba.

Před budovu, kde se proces konal, přišlo několik set Azariových zastánců i odpůrců, zablokovali křižovatku a střetli se s policií i novináři.

Podle svědectví o incidentu, který se stal 24. března v Hebronu, Azaria přišel na místo několik minut po útoku dvou Palestinců na izraelské vojáky. Jeden z útočníků už byl mrtvý, druhý ležel zraněný rovněž na zemi. Azaria postoupil k ležícímu Palestinci Abdal Fattáhovi Šarífovi a vpálil mu střelu do hlavy. Podle obvinění jednal v rozporu s předpisy, protože muž už nepředstavoval nebezpečí. Pitva prokázala, že Palestince zabila Azariova střela. Video zveřejnila levicová nevládní organizace ochránců lidských práv Betselem.

Azaria, jemuž je nyní 20 let, tvrdil, že jednal v sebeobraně. Obhájci pak uváděli, že si jejich klient myslel, že střelba je jediný způsob, jak zachránit život sobě a ostatním. Prokurátor při procesu nechal několikrát přehrát video, z nějž je patrné, že se Azaria k Palestinci blížil pomalu a s rozmyslem, bez jakékoli známky strachu nebo projevu ohrožení.

Soud odmítl většinu argumentů obhajoby. "Azaria střílel bezdůvodně," řekla dnes předsedkyně soudu Maja Hellerová. "Nebylo možné přijmout jeho argumenty. Motivem jeho střelby bylo to, že cítil, že terorista si zaslouží zemřít," dodala.

Oznámení výše trestu se očekává až za několik týdnů a země se během té doby bude muset nejspíš vypořádat s bouřlivou debatou na téma, zda si voják zaslouží milost, poznamenala agentura AP. Obhajoba už oznámila, že se odvolá.

Mluvčí rodiny prohlásil, že soud nevzal v úvahu, že se incident stal na místě útoku. "Mám pocit, že soud vrazil ten nůž, co ležel tam na zemi, do zad všem vojákům," sdělil. Ze soudní síně, kam směla jenom rodina, byla vykázána žena, která rozsudek označila za "hanbu". "To je konec izraelské armády!" volala. Další žena pak vyrazila ven s křikem "odporní levičáci!" Azaria sám nedal najevo žádné emoce.

Šarífův otec je s rozsudkem spokojen. "Cítím se dobře, je to spravedlivé. Byl jsem vyčerpaný, vykouřil jsem dva balíčky cigaret, když jsem se na to díval," řekl.

Témata:  Izrael Izraelská armáda Palestina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy