Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočili na USA Rusové nebo hráči? CNN je kvůli reportáži terčem posměchu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Aspen.pr

New York - Ukrajinská televizní stanice 1+1 před dvěma lety odvysílala reportáž o ruských tancích v Dobnasu, v níž divákům předložila záběry z populární počítačové hry World of Tanks. Nyní se něco podobného stalo stanici CNN.

Ukrajinská televize před dvěma lety odvysílala reportáž s názvem "Rusko posílá tanky do válčícího Donbasu". Spotem podložila své tvrzení, že proruští separatisté v Doněcku disponují obrněnou technikou poskytnutou Ruskou federací.

Ve skutečnosti ale divákům předložila záběry z populární počítačové hry World of Tanks. Na jednom z obrněnců T-72 bylo dokonce zřetelně viditelné logo uvedené hry.

@CNN Caught as #fakenews again after using Video from a game #fallout4 to illustrate #RussiaHacking during broadcast https://t.co/O6WvISILvd pic.twitter.com/V4KLEEpZdR

— CriticalToday (@mycriticaltoday) 3. ledna 2017

 

Prakticky stejná situace se nyní odehrává znovu. Stanice CNN informovala o údajných útocích ruských hackerů na americkou administrativu a využila k tomu záběrů z populární postapokalyptické hry Fallout.

Upozornil na to například populární portál BGR, který nejen doložil naprosto stejné záběry vyfocené ve hře, ale podotkl, že tyto obrázky nemají nic společného s reálnými hackery, televizi ale zřejmě zaujaly zlověstně vypadající neonová písmena.

@KASE_WINDU wait till they discover FO4 players were actually helping Russians and cracking real security through that mini game. pic.twitter.com/VWofHdSyy7

— Pete Hines (@DCDeacon) 2. ledna 2017

 

Proti užití herních záběrů se vymezil také zástupce vydavatelské společnosti Bethesda, která má Fallout pod svými křídly. Pit Heinz na twitteru ironicky uvedl, že se nyní zjistí, že hráči pomáhali Rusku prolomit obranné systémy americké počítačové infrastruktury.

Témata:  CNN hackeři počítačové hry USA Rusko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy