reklama

Porota Roofovu vinu uznala loni v prosinci a nyní rozhoduje o trestu. Obžaloba žádá smrt. Tragédie se stala předloni 17. června, kdy Roof vnikl do kostela Africké metodistické episkopální církve v centru Charlestonu. Svůj čin nijak nezdůvodnil a ani nad ním nevyslovil lítost.

„Nechystám se vám lhát," prohlásil Roof, který se hájí sám. Prohlásil rovněž, že po duševní stránce je s ním všechno v pořádku. „S výjimkou toho, že důvěřuji lidem, kterým bych neměl, a že mám lepší nadání se neustále ztrapňovat než kdokoli jiný," dodal.

Dnes před soudem vypovídala i vdova po zavražděném pastorovi Jennifer Pinckneyová. Řekla, že v době masakru byla i s dcerou v manželově kanceláři, když uslyšela střelbu. Zamkla proto dveře a dceru ukryla pod stůl.

Obhájci, kteří střelce zastupovali v první fázi procesu, naznačili, že důvodem toho, proč se jejich klient chce hájit sám, je snaha uchránit sebe a rodinu od ponižujících důkazů.

Obžaloba, která žádá absolutní trest, zdůrazňuje, že Roof masakru nijak nelituje. Soudu předložila i deník, který si střelec psal v cele po svém zadržení. V něm mimo jiné uvádí, že za oběti neuronil ani slzu a že nelituje ničeho, co udělal. V deníku Roof rovněž napsal, že nevěří v psychologii, která je podle něj židovským vynálezem a která nepřináší nic jiného, než že si vymýšlí nemoci a říká lidem, že mají problémy, které ve skutečnosti nemají.