reklama

Jedním z nejvýraznějším z těchto problémů, který velmi ovlivňuje mocenské plány Saúdské Arábie, je ekonomická recese. Přesto, tvrdí zpravodajská agentura, to není největší problém pro Saúdskou Arábii v roce 2017. Tím bude existenční krize vyplývající z neschopnosti saúdských vůdců zajistit své hegemonické postavení v rámci arabského světa a vzejít jako vítěz z dlouholetého sporu s Iránem.

Hlavním symbolem saúdského selhání je syrské město Aleppo. Přes značnou saúdskou podporu byli syrští rebelové poraženi silami syrského prezidenta Bašára al-Asada. Aleppo je místem vítězství pro hlavního konkurenta Saúdské Arábie, Irán, který spolu s Ruskem a Asadem vytvořili silnou koalici, od které se dá – přes všechny rozličné zájmy zúčastněních subjektů – očekávat pokračování v snižování vlivu Saudské Arábie v regionu.

Pro saúdské vůdce je to hrozivá zpráva zvláště proto, že dlouhodobý spojenec Saúdské Arábie, Spojené státy, se v poslední době zdráhá ji podporovat v jejích mocenských ambicích. Tendence ponechat Saúdskou Arábii jejímu vlastnímu osudu se objevili už u Obami, a vzhledem k dosavadním výrokům na adresu Saúdské Arábie ze strany Donalda Trumpa, je pravděpodobné zintenzivnění této praktiky. Méně závislý na její ropě, kritický k její sociální tradici a neochotný chránit cizí státy bez náležité finanční kompenzace, Trumpův příchod do prezidentského úřadu pro ekonomickými problémy stiženou Saúdskou Arábii představuje velmi těžký oříšek k rozlousknutí. A že jej bude potřeba rozlousknout, upozorňuje agentura, protože Saúdská Arábii potřebuje americkou pomoc více než jindy.

Američané nejsou jedinými spojenci, kteří se ukazují jako stále více a více nespolehliví. Tradičně svolný spojenec, egyptský prezident Sisi, začal více sledovat vlastní zájmy, a to i přes silnou finanční podporu ze strany Saúdské Arábie. Zatímco Saúdové od něj očekávali naprostou oddanost, Egypt se v Sýrii rozhodl pomoci syrskému režimu s odůvodněním, že prioritou Egypta je podpora národních armád.

Egypt se též rozhodl stáhnout ze Saúdskou Arábií vedené koalice v Jemenu, který představuje další klíčovou oblast, kde Saúdská Arábie chce uplatnit svůj vliv. Po fiasku v Sýrii se saúdský král Salmán bin Abd al-Azíz pravděpodobně bude soustředit na konečné vyřešení jemenského konfliktu – samozřejmě ku prospěchu Saúdské Arábie. Nicméně, to nebude snadný úkol. 18 měsíců války zatím neukázalo žádný velký posun a pouze vyprodukovalo mezinárodní kritiku na adresu Saúdské Arábie za její nadměrné a nevhodné použití smrtících zbraní.

Bez bezprostředního vítězství v Jemenu se bude muset saúdské vedení postarat o domácí extremisty, kteří očekávali rychlé a posvěcené vítězství, tvrdí Tasmin News. Jejich frustrace, znásobená nepříliš optimistickými ekonomickými vyhlídkami, může přerůst v hledání nejpravděpodobnějšího a nejdostupnějšího viníka, kterým by se mohla ukázat vládnoucí dynastie. Toto nebezpečí je ještě posílené o podstatný faktor navracejících se bojovníků, kteří nebudou mít kam jinam jít a z nichž někteří budou infikováni proti-saúdovskou rétorikou IS.