Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace v Turecku se zhoršuje. Vláda neví, jak ukončit teror ve své zemi

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecko čelí těžkému a nelítostnému období. Obě skupiny pachatelů nejhorších útoků za poslední měsíce v zemi, bojovníci Islámského státu i kurdské PKK, se totiž kromě Sýrie a Iráku trvale zakořenily i na tureckém území.

Poslední teroristický útok se odehrál v Istanbulu prvního ledna. Pachatel, který s největší pravděpodobností patřil k IS, tam v nočním klubu postřílel 39 slavících lidí. Útočníci těchto zvěrstev se sice mohou ideově lišit, ale v každém případě Turky vystavují děsivé nejistotě a nestabilitě, píše server Independent.  

Útoky v Turecku budou pravděpodobně pokračovat. Především IS je příliš početný a dobře finančně zajištěný. Jeho stoupenci v Turecku zakořenili, popřípadě do země vyšlou další a další teroristy. O tom, jak nemožné je ochránit civilisty před terorismem, se loni a přesvědčila Francie, Belgie nebo Německo.

Co dělá terorismus v Turecku odlišný od Evropy, nebo Středního východu není počet obětí, ale rozmanitost provádění útoků. Při předposledním teroru poblíž fotbalového stadionu Besiktase cílila PKK především na turecké policisty. Před Vánoci pro změnu turecký policista na ruského diplomata v Ankaře. Kurdská PKK má tisíce svých členů, stejně tak IS. Je praktické nemožné sledovat jejich pohyb na celém tureckém území.

IS dnes považuje Turecko za jednoho z úhlavních nepřátel a své útoky tam může stupňovat. Turecký prezident Erdogan sice vyhrožuje zničením všech jednotek IS a PKK na severu Sýrie, ale pod kontrolou nemá především osud své vlastní země. Turecko je vtaženo do bitvy, u které nemůže bezmezně počítat se svým vítězstvím.  

Témata:  Turecko Islámský stát Kurdové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy