Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzská policie zatkla expremiéra Kosova, Bělehrad ho považuje za válečného zločince

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Francouzská policie zatkla kosovského expremiéra Ramushe Haradinaje, který působil jako povstalecký velitel během konfliktu za odtržení Kosova od Srbska v letech 1998 a 1999. Bělehrad ho považuje za válečného zločince.

Uvedly to francouzské policejní zdroje a informaci následně potvrdilo kosovské ministerstvo zahraničí. Srbský premiér Aleksandar Vučić dnes v Bělehradě řekl, že Srbsko požádá o vydání Haradinaje.

Bývalého velitele Kosovské osvobozenecké armády (UÇK), který byl od března 2004 do prosince 2005 premiérem Kosova, Srbsko viní mimo jiné z odpovědnosti za vraždy, pronásledování, znásilňování a kruté zacházení se srbskými, romskými a také albánskými civilisty, které separatisté označili za kolaboranty se Srby.

"Zadržely jej francouzské úřady na základě zatykače vydaného Srbskem v roce 2004, což je pro nás nepřijatelné," reagovalo na středeční zadržení Haradinaje ve Francii kosovské ministerstvo zahraničí.

Francouzské úřady naopak v Bělehradě pochválil premiér Vučić. "Je dobře, že právo je nad politikou," řekl podle televize B92 při setkání s novináři.

Dal také najevo, že se mu nelíbí negativní postoj západních politiků ke snaze Srbska postavit Haradinaje před soud. "Jestli se jim to v Evropě nelíbí... super. Pusťte ho ještě jednou a pak mi přijďte něco vykládat o kapitolách 23 a 24 (přístupových rozhovorů s EU) a o právním státu," řekl.

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Haradinaje v dubnu 2008 osvobodil pro nedostatek důkazů, jeho zástupce přitom za podíl na mučení poslal na šest let do vězení. V červenci 2010 odvolací tribunál vrátil celý proces k novému projednání, v roce 2012 byl ale Haradinaj definitivně osvobozen. Srbsko však zatykač nestáhlo.

Témata:  Francie Srbsko policie Francie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy