Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návrh na centralizaci bezpečnosti v Německu se setkal s odporem, kritika přichází hlavně z Bavorska

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziér nedávno přišel s návrhem na centralizaci bezpečnostních složek v Německu. Dnes přišla kritika tohoto plánu, protestuje především Bavorsko..

Podle de Maiziéra by systému kriminálních úřadů i civilní kontrarozvědky prospělo, kdyby se více centralizoval. V případě kontrarozvědky navrhuje dokonce, aby zaniklo 16 samostatných úřadů v každé spolkové zemi, a jejich pravomoci převzal Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV), který je celoněmeckou civilní kontrarozvědkou.

Návrhy kritizoval vicekancléř Sigmar Gabriel (SPD), podle něhož by zdlouhavá reforma federálního uspořádání mohla vést k tomu, že se jednotlivé bezpečnostní úřady budou roky muset zabývat samy sebou, místo aby bojovaly proti zločincům a teroristům.

Ještě jednoznačněji se proti návrhu postavila bavorská vládní strana CSU. "Můžu vám říci jenom tolik: K rozpuštění bavorského úřadu na ochranu ústavy nikdy nedojde," řekl předseda bavorské vlády Horst Seehofer. Jeho strana požaduje spíše reformy evropské spolupráce a vytvoření společného seznamu lidí, od nichž může vycházet nebezpečí.

De Maiziérovy úvahy už odmítla i opoziční Levice a část zemských politiků jeho CDU, otevřeně se k ní naopak staví Zelení i kancléřka a šéfka křesťanských demokratů Angela Merkelová.

Témata:  de Thomas Maiziére Německo Horst Seehofer

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:33

Nevídané počasí evidují i v zámoří. Mexiko spaluje extrémní vedro

V hlavním městě Mexika naměřili v pondělí rekordně vysoké teploty, které dosahovaly až 34,2 stupňů Celsia, uvedl šéf tamní státní komise pro vodu Germán Martínez Santoyo na sociální síti X.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.