reklama

Solbergová, jejíž země členem bloku není, doufá, že Londýn dokáže vyjednat svůj odchod tak, aby i po něm udržel s EU velmi blízký vztah. Pro agenturu Reuters ale přiznala, že to bude těžké. Norsko je přes ESVO (Evropské sdružení volného obchodu) zapojeno do jednotného vnitřního trhu unie. Někteří příznivci brexitu věří, že Londýn může navázat s EU podobný vztah jako Norsko.

„Když s Brity diskutujeme, někdy cítíme, že jejich rychlost je omezena faktem, že již tak dlouho nevyjednávali (sami)," prohlásila předsedkyně norské vlády. „Bojím se velmi tvrdého brexitu, ale doufám, že najdeme lepší řešení," dodala premiérka na okraj zasedání německé vládní Křesťanskosociální unie (CSU), jehož se jako host účastní.

Už loni v létě se Solbergová vyjádřila zdrženlivě k možnému návratu Británie do ESVO. Tím Oslo komplikuje snahu Londýna udržet si i po brexitu přístup na lukrativní vnitřní trh EU. Británie byla zakládajícím členem ESVO v roce 1960. O třináct let později ale přestoupila do Evropského hospodářského společenství, z něhož posléze vznikla EU.

Britská premiérka Theresa Mayová plánuje na konci března spustit dvouletý proces vyjednávání o odchodu země z EU. Britský velvyslanec při EU Ivan Rogers před dvěma dny poněkud nečekaně složil svou funkci. Ve svém rezignačním dopise uvedl, že vládním úřadům na rozdíl od Evropské komise chybí zkušenosti se závažnými mnohostrannými mezinárodními vyjednáváními.