Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko zavelelo: EU musí určit limit pro přijímání migrantů

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vídeň/Brusel/Berlín – Na úrovni celé Evropské unie by měla být stanovena horní hranici pro přijímání migrantů. Vyzval k tomu dnes rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil Rakousko takový limit stanovilo už loni.

Horní hranice počtu migrantů, které je ochotno Rakousko letos přijmout, činí 35.000 žadatelů o azyl. Zavedení horní hranice kritizovali někteří právníci, ochránci lidských práv a rakouští opoziční politici. Stejnou cestou chce omezit migraci do Německa i vládní Křesťanskosociální unie (CSU). Zatím jej ale odmítá kancléřka Angela Merkelová z Křesťanskodemokratické unie (CDU).

„Jde o to ukončit mylnou evropskou azylovou politiku. Všichni musíme přiznat a čestně říci, že absorpční kapacita EU je omezena," napsal ve svém konceptu sociální demokrat Doskozil, podle kterého je nutné zabránit nelegálním vstupům. Jeho slova cituje agentura APA.

V únoru plánuje Doskozil na setkání se středoevropskými politiky představit koncept azylových středisek mimo EU. Ministr počítá s vytvořením migračních center mimo EU, třeba v zemích jako Niger, Jordánsko či Uzbekistán. Zde by běženci podávali své žádosti o azyl. Do vybraných třetích zemí by Doskozil přepravoval i migranty zachráněné ve Středozemním moři.

Právě v těchto centrech chce ministr důkladně a v souladu s lidskými právy i standardy EU přezkoumávat každou žádost a poté vpustit legálně do EU omezený počet lidí. „Při začleňování těch, kteří mají nárok na azyl, je nezbytné zohledňovat hranici kapacit každé země," zdůraznil.

Svými plány již Doskozil seznámil šéfa rakouské diplomacie Sebastiana Kurze a ministra vnitra Wolfganga Sobotku. V únoru chce spolu se Sobotkou představit koncept azylových středisek mimo EU na setkání středoevropských ministrů obrany a vnitra. Později by se měl stát záměr součástí migrační politiky celé EU.

Kurz by do azylových středisek mimo EU „po vzoru Austrálie" přepravoval i uprchlíky, kteří nezískali právo pobytu v EU, ale nelze je repatriovat do jejich země původu.

Témata:  Rakousko uprchlíci EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy