reklama

Republikánští zákonodárci jej zdůvodňují potřebou hájit "zdravý rozum", zatímco kritici hovoří o diskriminaci. Podle agentury AP má norma v republikány ovládaném parlamentu solidní šanci na přijetí.

Zástupce republikánského guvernéra Dan Patrick prohlásil, že zákon má především chránit ženy před možným obtěžováním ze strany mužů na toaletách.

"Zákon je zbytečný, diskriminující a je v rozporu s ústavním právem na stejnou ochranu pro všechny," uvedla naopak v prohlášení ředitelka texaské organizace na ochranu lidských práv ACLU Rebecca Robertsonová.

Experti varují, že kromě případných soudních sporů může přijetí zákona vést rovněž k ekonomickým ztrátám. V Severní Karolíně, která podobnou normu uzákonila loni, několik společností jako je PayPal či Deutsche Bank omezilo své podnikání. K bojkotu se připojila i řada hudebníků včetně Bruce Springsteena.

Celý spor vyvrcholil celoamerickou roztržkou, když se vláda USA, prosazující v této věci liberální přístup, a Severní Karolína vzájemně zažalovaly. Severokarolínský parlament nakonec sporný zákon v prosinci zrušil.