Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pravé hospodyňky IS: Parodie na Islámský stát ze stanice BBC pobouřila internet

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Londýn - Britové mají o zábavu postaráno. Pobouřilo je video z dílny veřejnoprávní stanice BBC, které paroduje radikály z hnutí Islámský stát. Jeho břitký humor se u spousty diváků nesetkal s pochopením.

"Pravé hospodyňky IS", jak zní název satiry, vidělo za pouhé čtyři hodiny na sociální sít facebook 16 milionů lidí. Parodie na radikální islamisty z hnutí Islámský stát se tak stala velmi rychle nesmírně populární, z části díky svému profesionálnímu zpracování.

Dvouminutový spot zobrazuje ženy oděné v černých hidžábech, které si mezi sebou vypráví příhody týkající se jejich života v područí radikálů a jejich manželů. Hned v úvodu videa jedna z žen tvrdí, že je pěti, respektive šestinásobná vdova.

O něco později ženy obdivují novou sebevražednou vestu, které jedné z dívek koupil její manžel. Povídají si i o semtexu a o tom, jaké to je žít na Blízkém východě. Ukázka lákající na nový pořad ale sklízí rozporuplné reakce.

Podle některých jde o vtipnou parodii a úsměvnou satiru na věci, kterými jsou radikálové v Evropě nejznámější. Jiní ale tvrdí pravý opak a bouří se proti novému nápadu veřejnoprávní stanice, který vychází z motivů populární reality show "Pravá hospodyňka."

"Páni, to je ale nechutný a urážlivý námět na show. Je to nevkusné pro všechny, kterým IS ovlivnil život. Otcové, matky, děti zabitých lidí. Jménem Británie se mohu za tuto show pouze omluvit," napsal uživatel Ben Skelley na facebooku.

Parodie ale nachází i řadu zastánců. "Myslím si, že je to skvělý nápad. Celý nápad té komedie ukazuje, jak by věci neměly být. A myšlenka, že to uráží oběti IS, je na hony vzdálená realitě. Pokud to někoho uráží, jsou to jedině asexuální puritáni," uvádí uživatel José St.

Témata:  Islámský stát BBC Velká Británie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy