Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z USA se stal nezúčastněný divák. Američané v Sýrii přišli o vliv, je to debakl

Vladimir Putin s Barackem Obamou
Vladimir Putin s Barackem Obamou
Foto: kremlin.ru

Washington/Damašek - Podle agentury AP Spojené státy skončily v Sýrii v roli nezúčastněného diváka. Vedoucí úlohu při řešení vleklého občanského konfliktu postoupily Rusku a v menší míře Turecku a Íránu.

Americký ministr zahraničí John Kerry stále čas od času komunikuje s kolegy z Ruska, Turecka a arabských zemí o úsilí o dosažení příměří a příležitostně vede konzultace i s protivládní syrskou opozicí.

Necelé dva týdny před nástupem Donalda Trumpa do prezidentské funkce ale končící vláda už ani netvrdí, že by hrála vedoucí roli při zprostředkovávání míru.

Moskva dosadila sama do role rádoby mírotvůrce, a prosadila bez pomoci Washingtonu nové příměří. Zároveň oznámila, že zahajuje stahování svých sil z oblasti. Rusko také chystá nová mírová jednání mezi syrským režimem a povstalci v místě vlastního výběru - místo Ženevy se má vyjednávat koncem tohoto měsíce v kazašské metropoli Astaně.

Američtí diplomaté se ani nesnaží angažovat v nových iniciativách, z nichž by pro USA mohly vyplynout trvalejší závazky, už proto, že není vůbec jasné, jak se nastupující Trumpova vláda k celé problematice postaví.

Odcházející prezident Barack Obama vyzval před téměř šesti lety syrského prezidenta Bašára Asada k odchodu, aby umožnil přechod země k demokracii. Ale Obamova neochota vrhnout USA do další blízkovýchodní války znamenala, že Spojené státy nikdy nebyly s to si požadovanou změnu vynutit.

"Stále okrajovější role USA v konfliktu v posledních měsících navíc znamená, že Washington bude mít ještě méně co mluvit do budoucího politického uspořádání Sýrie a chránit tak americké zájmy, mezi něž je i bezpečnost Izraele a boj proti Islámskému státu," píše agentura AP.

Na druhou stranu Obama předá štafetu Trumpovi bez jakéhokoli rozsáhlého vojenského nebo diplomatického angažmá v Sýrii.

Témata:  Sýrie USA Barack Obama

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.