Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kasparov: Čekají nás temné časy, Putin jde přes mrtvoly. Podívejte se, jak dopadl Němcov

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

New York – Bývalý mistr světa v šachu a ruský opoziční politik Garry Kasparov, který žije v exilu v USA, varuje, že by se svět mohl dostat do „velmi temných časů“. Stát by se tak mohlo ve chvíli, kdy by se nově zvolený americký prezident Donald Trump obrátil dosavadní směřování jeho země a postavil se po bok ruského prezidenta Vladimira Putina.

V rozhovoru pro Yahoo News Kasparov uvedl, že Putin a jeho hlavní poradci, včetně ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, dychtivě očekávají nástup Donalda Trumpa do funkce, protože věří, že se Rusku tímto způsobem podaří rozšířit svou sféru vlivu.

„Oni všichni čekají na Trumpa," tvrdí Kasparov. „Věří, že Trump všechno změní ... a že vyhoví všem Putinovým požadavkům – třeba že uzná ruskou anexi Krymu, nebo že rozdělí NATO a obětuje pobaltské státy,“ domnívá se ruský disident. „Myslím, že je to zločin," dodal Kasparov. „Pokud Spojené státy nebudou ochotny obnovit rovnováhu, dostaneme se do velmi temných časů,“ varuje.

Kasparov, autor nové knihy „Zima se blíží: Proč musí být Vladimir Putin a nepřátelé svobodného světa zastaveni" je trnem v Putinově oku už dlouhá léta. I když ještě žil v Moskvě, pomáhal razit cestu politické opozici vůči ruskému vůdci. Pak se ale raději přestěhoval do New Yorku. Jak přiznal v rozhovoru, bál se o svůj život.

Kasparov se také pozastavil u otázky údajných hackerských útoků na Spojené státy. Podle něj jde o součást strategie ruského vůdce podkopat západní demokracii. Vyzval proto americké úředníky, aby zavedli mnohem přísnějším opatřením než bylo to, kdy prezident Barack Obama doslova vyhnal 35 ruských diplomatů a uvalil sankce na čtyři nejvyšší postavy vojenských zpravodajských služeb.

„Musíte jít po Putinově bohatství," tvrdí šachista. „Musíte prokázat, kolik peněz bylo ukradeno z Ruska. Americké tajné služby přesně vědí, kde jsou tyto peníze uchovávány. Takže musíte jít po jádru Putinovy moci, jeho schopnosti manipulovat s miliardami dolarů, které byly v Rusku odebrány ruským oligarchům. On používá tuto hotovost pro své tajné operace. Musíte vyslat zprávu,“ radí Kasparov Američanům.

Aby ilustroval, jak moc je Putin nebezpečný, připomněl atentát na svého přítele a dalšího opozičního vůdce Borise Němcova, který byl čtyřikrát střelen do zad, když 27. února 2015 přecházel most nedaleko Kremlu. Němcov v té době organizoval protesty proti ruské vojenské intervenci na Ukrajině. Za jeho vraždu je nyní souzeno pět Čečenců, jak ale někteří kritici ruského režimu poukazují, neměli tito muži žádný motiv. Ruští představitelé naopak tvrdí, že vražda byla „provokace" a že jejím cílem bylo podpořit opozici vůči Putinovi, připomíná server Yahoo News.

„Byl to skvělý člověk, nejodvážnější z nás všech," řekl Kasparov o Němcovovi. „On mi vlastně v roce 2013 řekl: Opusť zemi, Garry, už pro tebe není bezpečné zůstat zde. Ale on zůstal. Věřil, že musí zůstat v Rusku a bojovat proti Putinovi. A tak na něj na denní bázi útočil. A pak byl zavražděn přímo před Kremlem - opoziční vůdce byl zastřelen před Kremlem, kde máte více kamerového dohledu než ve Fort Knox, ale všechny kamery byly slepé. To vám říká, kdo to udělal. Je to jen další trestný čin, který vám ukazuje, že se Putin nezastaví a udělá cokoliv, aby se udržel u moci,“ tvrdí Kasparov.

Novinář se pak politika zeptal, zda se nebojí o vlastní život. „Podívejte se, přesně z tohoto důvodu bydlím v New Yorku," odpověděl. „Existují určité země na světě, které nenavštěvuju. Ale není nic, co můžu udělat. Pokud Boris a mnoho dalších bojovalo proti Putinovi, musím splnit svou povinnost,“ tvrdí Kasparov.

Dodal, že Němcov často říkal, že i když byl Putin jen ruský problém, nakonec se z něj stane problém všech. „Takže Vladimir Putin je problém pro všechny, a čím dříve si uvědomíme, že dokud zůstane v Kremlu, žádný mír nepřijde, tím méně lidí bude zabito,“ dodal šachista.

Témata:  Garri Kasparov Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy