Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzský vědec migranty nepašoval. Chránil jejich důstojnost, to se smí, rozhodl soud

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Nice - Univerzitní vědec Pierre-Alain Mannoni byl v pátek zproštěn obžaloby z pašování migrantů. Chránil jen jejich důstojnost, konstatoval soud ve francouzském Nice. Jeho případ není ojedinělý.

Mannoniho v říjnu přistihla policie, jak v autě převáží k sobě domů tři ženy z Eritreje.

Francouzské zákony zakazují pomoc nelegálním migrantům s výjimkou případů, kdy je nutné chránit jejich důstojnost. Soud rozhodl, že když chtěl Mannoni nechat ženy u sebe přespat a odvézt je následně do Marseille, chránil právě jejich důstojnost.

"Nejsem pašerák, nikdy jsem si nevzal peníze. Rád pomáhám lidem, je to to jediné, co má v životě smysl," řekl Mannoni v listopadu televizi France 24.

Média často referují o údolí Roya poblíž francouzských hranic s Itálií, kterému se přezdívá údolí rebelů a odkud Mannoni ženy odvezl. Tamní obyvatelé pomáhají migrantům dostat se dále do země, dávají jim jídlo, ošetřují rány a odvážejí je do sousedních měst.

Témata:  Francie uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy