Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vražedné počasí: Mráz zabíjel v Polsku a Itálii, vánice na Ukrajině působí výpadky elektřiny

Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Varšava/Kyjev - Mráz a vánice působí značné problémy v dopravě a energetickém systému Ukrajiny. Od pátku tam přišlo o dodávky elektrického proudu 71 měst a obcí. Teploty hluboko pod bodem mrazu si v Polsku od čtvrtka vyžádaly již deset obětí, italské úřady oznámily sedm mrtvých.

Na Ukrajině je nejvíce postižená Oděská oblast, kde pracovníci energetických závodů musejí obnovit dodávky elektřiny do 35 měst a obcí. Ve Lvovské oblasti je bez proudu 14 míst a v Chersonské deset.

V Oděské oblasti mají také značné problémy v dopravě. Husté sněžení vytvořilo na řadě komunikací závěje a vznikly zácpy, v nichž uvízlo na šest desítek vozidel.

Podobná situace panuje podle listu Ukrajinska pravda i v Chersonské oblasti, kde záchranáři v uplynulých 24 hodinách vyprostili ze závějí 21 vozidel, v nichž se nacházelo 49 lidí.

V Polsku mrazivé počasí srazilo rtuť teploměrů pod minus 20 stupňů Celsia. Podle údajů centra, které citoval list Gazeta Wyborcza, jen v pátek zemřelo na podchlazení sedm lidí a jedna oběť se otrávila oxidem uhelnatým. Od 1. listopadu tak nízké teploty už v Polsku zabily 53 lidí, přičemž 24 se udusilo kouřem. Bezpečnostní centrum varovalo, že tragická bilance se může během víkendu ještě zvýšit.

V Itálii zahynulo od pátku v důsledku nízkých teplot již sedm osob. Mezi oběťmi, z nichž pět jsou bezdomovci, figurují i dva Poláci, píše agentura AFP. V zemi se teploměry místy propadly až na minus deset stupňů Celsia, sníh hojně padal ve střední Itálii. Uzavřena musela být letiště ve městech Bari a Brindisi a dokonce na Sicílii. Přerušeny jsou i četné železniční spoje.

Témata:  počasí Ukrajina Polsko zima

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy