Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo vám bude řídit život? Přehled lidí, kteří vás v tomto roce ovlivní

EU
EU
Foto: Pixabay

Londýn - Prestižní server Politico sestavil seznam osob a skupin, které v roce 2017 zasáhnou do mezinárodního dění a Evropanům ovlivní či zkazí život. Nachází se mezi nimi například muž z blízkosti Donalda Trumpa nebo Rusové.

Jednou z prvních jmenovaných skupin jsou ruští hackeři. Ti údajně ovlivnili volby ve Spojených státech, které vyhrál Donald Trump, a nyní celou věc prošetřuje CIA. Server však nepředpokládá, že by aktivita hackerů utichla a bude zřejmě ovlivňovat dění i v letošním roce. Poté, co svou destruktivní silou zasáhly Spojené státy, se totiž nyní mohou přeorientovat na Evropu.

Server také varuje před Michaelem Flynnem, který byl jmenován poradcem prezidenta Spojených států Donalda Trumpa pro otázky národní bezpečnosti. Bývalý generál byl přitom v době působení v Afghánistánu vyšetřován za předávání utajovaných informací cizincům.

Flynn působil v Afghánistánu v hodnosti generálmajora jako velitel americké vojenské rozvědky. Podle vyšetřovatelů předával tajné informace spojeneckým kolegům, konkrétně Britům a Australanům.

Pozor na Čínu i bulvár

Negativní kritiku si odnesly také bulvární servery The Sun, Daily Mail a další. Ty mají vliv na veřejné mínění Britů a angažovaly se ve vystoupení Spojeného království z Evropské unie. 

V hledáčku serveru jsou také čínští bossové točící se kolem fotbalu. Za nemalé peníze skupují přední evropské hráče, čímž mohou pobouřit fanoušky řady sportovních klubů.

Zkatit život lidem mohou i předsedové významných evropských politických stran. Italský komik Beppe Grill je v politice nováčkem, přesto si získal u svých příznivců obrovskou popularitu, jeho cesta ale nemusí skončit dobře.

Polsko, Francie i celá EU se musí mít na pozoru

Lépe na tom není ani předseda polské strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyńsky, který je označován jako nebezpečný politik bez zodpovědnosti. Poláci by se podle serveru měli připravit na to, že i je čeká krušný rok 2017.

Dalším z lidí, kteří mohou negativně ovlivnit život Evropanů, je francouzský exprezident Nikolas Sarkozy. Ten může podle serveru obnovit svůj politický vliv po následujících volbách ve Francii, rozhodně však ne k lepšímu.

Do přehledu osob a skupin se dostal například také Martin Selmayr, poradce předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Ten vede negativní kampaň proti Británie poté, co se země rozhodla vystoupit z Evropské unie, navíc mu není cizí ani ostrá konfrontace s ministry dalších zemí.

Témata:  EU Michael Flynn Nicolas Sarkozy noviny a tisk Rusko hackeři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy