reklama

Jeden z nejvýraznější portugalských politiků posledního půlstoletí Soares byl hospitalizován 13. prosince kvůli "celkovém zhoršení jeho zdravotního stavu". O Vánocích se jeho stav zhoršil a exprezident upadl do hlubokého kómatu.

Nemocnice dnes podle AFP nespecifikovala přesnou příčinu jeho úmrtí. Podle jeho blízkých se ale exprezident úplně neuzdravil po encefalitidě, kterou prodělal v roce 2013.

"Ztratili jsme dnes někoho, kdo byl tváří a hlasem naší svobody, za kterou celý život bojoval," komentoval Soaresovo úmrtí portugalský premiér António Costa, který je na návštěvě v Indii. Prezident de Sousa dnes označil Soarese za "bojovníka za svobodu" a pohnutým hlasem podle AFP dodal, že Portugalsko musí nyní bojovat na Soaresův nesmrtelný odkaz.

"Evropská unie dnes potřebuje politiky takového formátu, jakým byl Mário Soares, aby překonala období současných problémů," uvedl mimo jiné v tiskové zprávě český premiér Bohuslav Sobotka.

Za svou politickou činnost namířenou proti diktatuře Antónia Salazara byl Mário Soares celkem dvanáctkrát vězněn. V letech 1970 až 1974 pak žil Soares v emigraci ve Francii, kde působil jako univerzitní lektor.

V roce 1973 Soares založil Socialistickou stranu (PS), která působila nejprve v ilegalitě. Do roku 1986 stál v jejím čele jako generální tajemník.

Po svržení diktatury v dubnu 1974 se Soares vrátil do Portugalska a byl jmenován ministrem zahraničí v nové vládě. O dva roky později byl zvolen poslancem parlamentu a stal se premiérem. Současně začal působit ve funkci náměstka Socialistické internacionály. V letech 1983 až 1985 pak stál podruhé v čele vlády. Jeho druhá vláda prosadila vstup Portugalska do Evropského společenství (předchůdce EU), přičemž se mu podařilo otočit původně odmítavý názor veřejnosti.

Portugalským prezidentem byl poprvé zvolen v přímém hlasování v roce 1986. Znovuzvolen na další pětileté volební období byl v roce 1991. Po odchodu z funkce byl v letech 1999 až 2004 europoslancem. V lednu 2006 neúspěšně usiloval o další zvolení portugalským prezidentem.

Soares proslul jako silný zastánce integrace postkomunistických středoevropských států do Evropské unie i do NATO. Koncem prosince 1989 se stal první hlavou země, která (ač soukromě) zavítala do Prahy po listopadové revoluci. Setkal se tehdy s Václavem Havlem a věnoval mu automobil Renault 21.