Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan chce dát občanství migrantům ze Sýrie a Iráku. Má nekalé úmysly, varuje opozice

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že uprchlíci, kteří projdou screeningem, získají tureckou státní příslušnost. Tvrdí, že Turecko chce využít jejich dovednosti. Jeho slova cituje server Al Jazeera.

Erdogan oznámil, že někteří syrští a iráčtí uprchlíci, kteří projdou procesem prověřování, získají turecké občanství. Uvedl to ve svém pátečním projevu. Tamní ministerstvo vnitra už na tom podle jeho slov pracuje, týkat by se to mělo běženců ze Sýrie a Iráku, kteří svou vlast opustili kvůli válce.

„Jsou to vysoce kvalifikovaní lidé, jsou mezi nimi inženýři, právníci, lékaři. Pojďme využít jejich talent... Místo toho, abychom je nechali pracovat nelegálně, jim dejme šanci pracovat jako občané, jako děti tohoto národa,“ uvedl prezident.

Erdogan dodal, že ministerstvo vnitra „je připraveno kdykoliv zavést opatření". Žádné další podrobnosti, ani to, kolik lidí by tureckou státní příslušnost získalo, neuvedl. Server Al Jazeera však připomíná, že podle informací úřadů v zemi žijí asi tři miliony Syřanů a Iráčanů.

Prezident už podobný návrh na naturalizaci migrantů představil loni v létě, tehdy ale jeho slova vyvolala vlnu nesouhlasu a protesty. Sociální sítě byly zaplaveny xenofobními komentáři.

Politická opozice tvrdí, že tento plán má za cíl rozšířit Erdoganovu voličskou základnu v Turecku v době, kdy se pokouší prosadit ústavní reformu, která by posílila jeho pravomoci.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan uprchlíci Turecko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy