reklama

Poprvé čtyřiadvacetiletou dívku tmavší pleti zastavil důstojník v Berlíně ve chvíli, kdy si šla ráno zaběhat do parku. Zeptal se jí, co dělá, kde bydlí a chtěl, aby předložila doklad totožnosti. Když mu řekla, že má jen klíče, varoval ji, aby nosila doklady a nechal ji jít. Jak uvedla pro server The Local, nejprve si myslela, že jde o jednorázovou událost.

Pak byla policií zastavena podruhé. „V tu chvíli jsem byla unavená, upřimně jsem ani nevěděla, co se děje,“ uvedla. Když se to stalo potřetí, věděla prý, že něco není v pořádku. „Myslela jsem si, že je to nepříjemné. Teď je to čím dál více frustrující. Nebylo to jenom jednou nebo dvakrát,“ říká mladá novinářka.

 

Za devět měsíců života v Berlíně byla už kontrolována více než dvacetkrát - při cestě do muzea, na stanici metra, nebo když byla se skupinou bílých přátel. „Opravdu se pak cítíte jako outsider. Nikdy jsem se tak necítila, až teď v Německu. Necítím se tady vítána a to mi vadí ze všeho nejvíc. Myslím si, že je to především kvůli velkému počtu uprchlíků, kteří přichází do země. Od některých jsem slyšela, že jsou profilováni podle rasy a že se tu necítí jako doma. Měli by se tu cítit jako doma,“ uvádí Kambhampatiov

Novinářka se rozhodla, že se na věc více zaměří. Setkala se s tiskovým mluvčím berlínské policie, který se jí omluvil a uvedl, že kontroly by mohly být vnímány jako nezákonné. Zároveň dodal, že strážníci přece nebudou kontrolovat „blond, německy vypadající osoby“. Později ale svoje slova vzal zpět.

Kambhampatiová vyrostla v New Jersey a studovala v Ohiu, s diskriminací se prý už setkala i v USA. Podle ní v obou zemích eexistují podobné problémy spojené s rasismem. Ale zároveň se podle ní zdá, že na věc má vliv také různá imigrační historie obou zemí. „V Německu si mnoho lidí na základě mé barvy pleti myslí, že jsem z Indie, spíše než z USA," vysvětlila.

„Někteří lidé, se kterými jsem mluvila, zažili v Německu rasové profilování. Setkávají se s tím celý život ... a stále nemají pocit, že nejsou vítáni v německé společnosti. A to z velké části proto, že jsou zastavováni a žádáni, aby prokázali svou totožnost,“ vysvětluje.

Jak poukazuje server, otázku možného rasismu v zemi vyvolaly také policejní zásahy o silvestrovské noci. Policie vyslechla a prověřila zhruba 650 mužů převážně severoafrického původu. Více než stovku z nich preventivně zadržela. Podle kritiků kontrolovali strážci zákona lidi jen podle jejich vzhledu a k popisu osob ze severní Afriky použili slovo „Nafris", jež může být vnímáno jako urážlivé.