Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varování rakouské rozvědky: Do Evropy může přijít15 milionů migrantů z Afriky

Přijímání uprchlíků do Evropy
Přijímání uprchlíků do Evropy
Foto: Tomáš Zdechovský

Vídeň – Podle nových odhadů, které zveřejnilo rakouské vojenské zpravodajství, migrační krize zdaleka neskončila. V příštích letech podle něj přijdou vlny ekonomických migrantů ze západní Afriky. Píše o tom list Bild.

Zpráva zveřejněná vojenskými zpravodajci ukazuje, že v letech 2013 až 2016 přicestovalo do Evropy asi půl milionu migrantů z různých částí Afriky. Drtivá většina přitom podle materiálu neutíká před boji či útlakem, ale spíše z ekonomických důvodů. A zpravodajci jsou přesvědčeni, že tento trend bude pokračovat a růst i v dalších letech.

Ze všech afrických migrantů, kteří přijeli v tomto tříletém období, tvoří velkou část lidé, kteří přišli z válkou sužované Eritree, jedné z mála afrických zemí, která je považována za natolik nebezpečnou, že migranti z ní mohou získat legitimní azyl. Těch do Evropy dorazilo asi 100 tisíc. Na druhou stranu z Nigérie, která je často považována za jednu z bezpečnějších zemí v západní Africe a která má největší populaci na kontinentu, přišlo 80 tisíc migrantů.

Prudký nárůst nezaměstnanosti v různých afrických zemích podle zprávy povede k masivnímu nárůstu ekonomických migrantů v příštích několika letech. Tento nadbytek pracovníků, kteří nebudou schopni najít práci v Africe, by se mohl vyšplhat až k číslu 15 milionů lidí do roku 2020 – v porovnání s tím je něco málo přes 1 milion přistěhovalců, kteří přijeli v průběhu migrační krize, velmi malé číslo.

Řešením by podle zprávy mohly být větší investice směrem z Evropy do Afriky, aby došlo k pozvednutí ekonomik zemí tak, aby byly schopny zaměstnat více lidí. Pokud k takovým investicím nedojde, nebo peníze nebudou využity na tyto stanovené účely, je podle agentury třeba čekat „další migraci zejména z Nigérie, Demokratické republiky Kongo, Súdánu a Etiopie."

Materiál rakouské vojenské rozvědky také poukazuje na informace Frontexu, podle kterého se počet přistěhovalců z Blízkého východu a Střední Asie časem sníží a počet přistěhovalců, zejména ekonomických migrantů, se naopak podstatně zvýší v důsledku rychle rostoucí populace a nestabilní ekonomiky v regionu.

Témata:  Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.