Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize britského zdravotnictví: Nemocnice odmírají pacienty, ti umírají v čekárnách

Nemocnice
Nemocnice
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - Pracovníci Červeného kříže byli v Británii v tomto týdnu nasazeni, aby pomohli vyřešit krizovou situaci, kdy nemocnice kvůli přeplněným čekárnám odmítaly pacienty. Premiérka Theresay Mayová na to dnes reagovala slovy, že zdravotnictví v zemi je sice pod velkým tlakem, nejde ale o humanitární krizi.

Dva pacienti dokonce v čekárně na pohotovosti zemřeli. Některé nemocné začaly nemocnice předčasně propouštět, aby si uvolnila lůžka. Červený kříž proto hovoří o "humanitární krizi" v Británii. Podle Britské zdravotnické asociace (BMA) by se vláda za situaci měla stydět.

Mayová zdravotníkům poděkovala za jejich nasazení, ale domnívá se, že nápor na zdravotnické služby v období okolo Vánoc a Nového roku je obvyklý každý rok. Popis situace jako humanitární krize odmítla.

Opoziční vůdce labouristické strany Jeremy Corbyn ovšem premiérku vyzval, aby převzala zodpovědnost za "celonárodní skandál".

Témata:  Velká Británie Červený kříž nemocnice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy