Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrůzné zjištění: Novinář se v přestrojení vydal mezi migranty a nestačil se divit

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Německý novinář se v přestrojení vydal mezi uprchlíky do 35 německých azylových zařízení. Poté, co v nich slyšel a viděl, varuje – tato zařízení jsou „živnou půdou pro saláfisty a teroristy. Migranti se podle něj navíc mohou snadno zaregistrovat vícekrát a podvádět tak systém a přijímat podporu.

V Pákistánu narozený novinář Shams ul-Haq přijel do Německa před 26 lety jako nezletilá osoba bez doprovodu. Aby mohl v přestrojení zmapovat dnešní azylový systém v zemi, nechal si narůst vousy a oblékl si staré šaty.

Jedním z míst, které navštívil, je nestavný tábor na letišti Tempelhof, ve kterém údajně panují velmi špatné podmínky a odkud bylo nahlášeno několik sexuálních útoků. Novinář uvedl, že mu tam lidé ukazovali fotky ze Sýrie, kde drželi zbraně. Jeden migrant mu pak tvrdil, že bojoval za teroristickou skupinu al-Nusra v Sýrii.

Pro německý list Morgenpost pak Shams ul-Haq přiznal, že právě to je „největší problém uprchlických ubytoven v Německu“. Zároveň dodal, že těch „problémů je v centrech neuvěřitelně velké množství. „Žije tam společně například mnoho lidí z různých zemí, což vede ke konfliktům a bojům,“ varoval novinář.

Nejhorší podle něj je, že lidé v zařízeních nemají co dělat. „Celý den jen tak postávají, nemají zaměstnání. To už některé z nich dostalo do neštěstí. Uprchlické tábory jsou živnou půdou pro saláfisty a teroristy. Někdy se říká, že Německo dováží teroristy. Ve skutečnosti si je ale pěstujeme sami,“ varoval novinář.

Salafisté se podle něj prostě oholí a do tábora přijdou nabídnout humanitární pomoc jnénem nějaké organizace. „Všiml jsem si toho sám. Mluví s uprchlíky, pozvou je na večeři a vezmou je do mešity, kde působí saláfisty. V Berlíně je to například al-Nur mešita v Neuköllnu. Tak se uprchlíci dostanou do nesprávných rukou,“ tvrdí.

Shams ul-Haq také naznačil, že někteří migranti využívají velkorysou migrační politiku a sociální systém v Německu. Během svého vyšetřování použil deset různých identit a navštívil asi 35 různých zařízení. Tvrdí proto, že systém přihlašování migrantů a žadatelů o azyl pomocí otisků prstů „nefunguje".

„Znám zaměstnance Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky a Spolkové kriminální policie, kteří mi řekli, že to zatím moc nefunguje. V mém případě si nikdo nevšiml, že jsem se registroval několikrát, i když jsem v některých případech musel odevzdat otisky prstů,“ vysvětluje.

„Před rokem mi nikdo nevěřil, když jsem jim řekl, co se děje. Ale myslím, že daňoví poplatníci mají právo to vědět. Je dobré, že Německo bylo tak soucitné a přijalo je. Ale někteří zneužívají této velkorysosti a já se domnívám, že je správné, aby se o tom lidé dozvěděli. Považuji počet uprchlíků, kteří jsou problematičtí, za velmi malý. Ale bude jich více. A bude jich víc, pokud se podmínky pro ubytování nezlepší,“ dodává novinář.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy