reklama

Venezuelané podle Padróna zažívají "nejhorší, nejnejistější a nejnespravedlivější období v posledním půlstoletí". Informoval o tom argentinský elektronický deník Infobae.

"Přes 29.000 násilných úmrtí, hlad a nedostatek jídla, který vyvolává agónii a podvýživu, nedostatek léků, který způsobuje úmrtí a návrat epidemií. Přes 120 politických vězňů nespravedlivě odsouzených, všudypřítomná korupce a systematický útok na soukromý sektor a nezávislá média," popsal bilanci současné Madurovy vlády Padrón na zahájení zasedání CEV.

Ropná velmoc Venezuela se zmítá v hluboké ekonomické krizi, v níž se obyvatelům nedostává základních potravin a léků.  V zemi také trvá již rok krize politická. Od loňského ledna má v parlamentu většinu koalice opozičních stran Stůl demokratické jednoty (MUD), práci poslanců ale blokuje nejvyšší soud nakloněný prezidentovi Madurovi.

Arcibiskup Padrón se vyjádřil i k jednání, která za zprostředkování Vatikánu vede od konce října venezuelská opozice a vláda. Podle Padróna chybí stranám opravdová vůle k dialogu. Arcibiskup nicméně také řekl, že vláda dialog využila k tomu, aby "získala čas a zabrzdila" konání referenda o odvolání prezidenta. To již několik týdnů tvrdí i zástupci opozice.