Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Řecko zasáhla krutá zima. Uprchlíci mrznou ve stanech

Uprchlíci musí mrznout ve stanech
Uprchlíci musí mrznout ve stanech
Foto: Reprofoto YouTube

Atény - Teploty klesající hluboko pod bod mrazu dorazily o víkendu také do Řecka, kde způsobily chaos. Situace je kritická na egejských ostrovech Lesbos či Chios, kde žijí tisíce běženců. Poprvé za 40 let sněžilo i v přístavu Rethymno na Krétě.

Podle tajně natočeného videa někde přebývají uprchlíci ve stanech, na nichž je silná vrstva sněhu.

Četné obce na severu a východě Řecka zůstaly podle rozhlasu Athina 984 odříznuté od světa. Někde zamrzlo vodovodní potrubí, jinde nemají lidé pitnou vody kvůli přerušení dodávek elektrické energie. Například v severořeckém městě Ptolemaida zůstalo o víkendu 14.000 domácností bez topení a teplé vody kvůli poruše rozvodny tepla.

Metropoli Řecka Atény sněžení tak moc nepostihlo, teploty se tam pohybují kolem bodu mrazu. Zaskočeni sněhem a mrazy byli obyvatelé i turisté na Krétě, kde v noci teploty klesly až na rekordních minus 15 stupňů. Po desítkách let podle agentury DPA poprvé hustě sněžilo v tamních přístavech Rethymno, Chania a Heraklion.

V Itálii je nejhorší situace na jihu, kde na husté sněžení obyvatelé nejsou příliš zvyklí. V kraji Puglia na jihovýchodě země zůstává kvůli sněhu odříznuta od světa řada domů, včetně nemocnic. Školy tam zůstaly dnes zavřené. Sníh a mráz trápí i obyvatele obcí, které loni postihlo ničivé zemětřesení, včetně městečka Amatrice. Krutá zima postihla i metropoli Řím, kde zamrzla řada fontán v historickém centru města, například i na Svatopetrském náměstí či na náměstí Republiky.

Témata:  Řecko uprchlíci zima

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.