reklama

Páteční schůzka přinesla zvrat v Trumpově nahlížení na hackerské útoky proti Spojeným státům. Budoucí hlava státu sice zdůraznila, že žádný hackerský útok z Ruska, Číny či odjinud nijak neovlivnil výsledek prezidentských voleb ve Spojených státech, podle agentury AFP ale ani nezpochybnila obvinění na adresu Ruska. Trump přitom dosud tvrdil, že nic takového se neuskutečnilo.

"Ačkoliv Rusko, Čína, jiné země, skupiny či jednotlivci zvnějšku se snaží proniknout do počítačových sítí našich vládních institucí, podniků a organizací, nemělo to naprosto žádný dopad na výsledek voleb," uvedl Trump v prohlášení po schůzce s CIA a FBI.

James Clapper, ředitel Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan a ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey, měli Trumpa obeznámit s motivy údajného vměšování Moskvy do amerických voleb a dalšími poznatky z utajované zprávy. Trump chce také požádat výbory Kongresu, aby vyšetřily, jak je možné, že televize NBC získala tajné informace o ruských hackerech dříve než on.

Moskva už se nebrání, ale směje

Moskva dlouhodobě obvinění, že by se za pomoci počítačových pirátů a krádeží elektronických dokumentů pokoušela ovlivnit loňské americké prezidentské volby ve prospěch soupeře demokratické kandidátky Hillary Clintonové, popírá. Reakce na páteční schůzku jsou ale zcela jiného rázu.

Člen bezpečnostního výboru horní komory ruského parlamentu Alexej Puškov na Twitteru napsal, že "všechna tato obvinění proti Rusku jsou založena pouze na přesvědčení a domněnkách." "Spojené státy byly stejným způsobem přesvědčeny i o tom, že Saddám Husajn má zbraně hromadného ničení," dodal.

Tím ale vlivný ruský poslanec neskončil. O něco později se k tématu opět vrátil a začal rozebírat otázku důvěry v Rusko. Podotkl, že "americký prezident Barack Obama je znepokojen, republikáni důvěřují více Putinovi než demokratům."

Šéfredaktorka kremlem podporovaného televizního kanálu RT Margarita Simoňjanová, kterou nejnovější americká zpráva často zmiňuje, považuje zjištění tajných služeb za fiasko. Na svém blogu podle agentury AP uvedla: "Drahá CIA, to, co jsi napsala, je úplné selhání."