Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Meryl Streepová se na předávání Zlatých glóbů ostře pustila do Trumpa. Její projev rozplakal publikum

Projev Meryl Streepové
Projev Meryl Streepové
Foto: YouTube

Los Angeles - Americká herečka Meryl Streepová ve svém šestiminutovém poděkování při přebírání Zlatého glóbu za celoživotní dílo zaměřila se na politiku. Zvolenému prezidentovi Donaldu Trumpovi vytýkala, že je arogantní.

Streepová se vrátila k události z volební kampaně z roku 2015, kdy Trump veřejně napodoboval hendikepovaného novináře listu The New York Times Serge Kovaleského. Kovaleski trpí artrogrypózou, což je závažné kloubní onemocnění, které znetvořuje kluby.

Streepová řekla, že ji šokovalo chování osoby, která "se uchází o nejvyšší funkci v zemi". "Když jsem to viděla, zlomilo mi to srdce. Nedokážu na to zapomenout, protože to nebyl film, ale skutečný život. Tendence ponížit někoho na veřejnosti v případě, kdy to udělá někdo, kdo má moc, se promítne do života všech, protože je to jako povolit ostatním, aby činili totéž," řekla sedmašedesátiletá herečka. "Všichni prohrajeme, jestliže mocní lidé zneužijí své postavení k zastrašování ostatních," dodala.

Trump dnes v telefonickém ranním rozhovoru s The New York Times prohlásil, že ho kritika liberálů "nepřekvapuje". "Nikdy jsem nikoho nezesměšňoval," řekl.

"Meryl Streepová, jedna z nejvíce přeceňovaných hereček v Hollywoodu, mě nezná, ale útočila na mě včera (v neděli) večer na Zlatých glóbech. Je to poskok Hillary, která pořádně prohrála," napsal později na twitteru.

V narážce na Trumpovy výroky k cizincům Streepová dále prohlásila, že "Hollywood je plný cizinců a lidí, kteří přišli odjinud. Když je všechny vyhodíme, budete se moci dívat jenom na fotbal a na bojová umění, což není umění," řekla horečka, jejíž projev mnozí poslouchali se slzami v očích, ale další se ošívali.

Na Trumpův plán stavění zdi v obraně proti imigrantům reagovala také Francouzska Isabelle Huppertová, která dostala cenu za herecký výkon v thrilleru Paula Verhoevena Elle. Poděkovala zahraničním novinářům, kteří o Zlatých glóbech rozhodují, za to, že ji ocenili za "francouzský film, jejž nizozemský režisér natočil v USA".

Témata:  Meryl Streep Donald Trump Zlatý glóbus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy