Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo nebylo důsledné při integraci a vracení migrantů, burcuje Merkelová a žádá změnu

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín - Do potíží s deportacemi uprchlíků se vložila už i německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní se v minulosti nepostupovalo dost důsledně při integraci migrantů, ani při vracení těch, kteří v zemi nemohou zůstat. Žádá proto změnu.

Merkelová ve svém prvním větším veřejném vystoupení v novém roce znovu připustila dřívější nedostatky v migrační politice spolkové republiky. Již v loňském roce se přitom nechala slyšet, že Německo nebylo na masivní příchod uprchlíků v roce 2015 dostatečně připraveno.

Dnes ve zhruba 40minutovém vystoupení na zasedání svazu zaměstnanců státní správy v Kolíně nad Rýnem zdůraznila jak nutnost lepší integrace běženců, kteří v Německu dostanou ochranu, tak důslednější vracení těch, kteří na azyl nebo jinou formu právní ochrany nemají nárok.

"Musíme být upřímní. V letech, kdy jsme měli málo lidí žádajících o azyl nebo těch, kteří potřebovali ochranu v souladu se ženevskými úmluvami, tak jsme ani jednu z těchto částí neprosazovali tak důsledně - a to platí pro všechny úrovně, od komunální přes zemskou až po spolkovou - jak by to bylo potřeba," konstatovala kancléřka. Žádá dohody se zeměmi jako jsou Maroko, Alžírsko, Tunisko nebo Egypt.

Šéfka německé vlády dnes také výslovně ocenila postup policie při novoročních oslavách v Kolíně nad Rýnem.

Témata:  Angela Merkelová Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy