Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němečtí populisté odcházejí z Evropského parlamentu

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Řím - Italští populisté z Hnutí pěti hvězd (M5S) opouštějí v Evropském parlamentu Alianci za přímou demokracii v Evropě (ADDE).

V této skupině, jejímž cílem je bránit nadřazování EU nad svrchovanost členských států, je mimo jiné britská antievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) nebo česká strana Svobodní. Krok M5S už zkritizoval bývalý vůdce UKIP Nigel Farage.

Členové M5S dnes odhlasovali odchod z ADDE a vstup do Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), kde jsou například němečtí Svobodní demokraté nebo české ANO.

Změnu překvapivě navrhl v neděli vůdce M5S, bývalý komik Beppe Grillo, podle kterého UKIP dosáhla svého cíle, tedy zařízení odchodu Británie z Evropské unie. Pro M5S tak podle něho nemá již smysl udržovat tuto alianci naživu. Grillo na svém blogu vyjádřil "náklonnost a úctu" k Farageovi, ale dodal, nyní se jejich cesty rozcházejí.

Témata:  Itálie europoslanci EU

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy