Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin je řezník, musíme s ním tak jednat. Západní vůdci musí podniknout tyto kroky, radí profesor

Vladimír Putin, ruský prezident
Vladimír Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Newark - Nově zvolený americký prezident Donald Trump a jeho nastupující administrativa to zřejmě nebudou ochotni přiznat, ale ruský prezident Vladimir Putin je válečný zločinec. Americká vláda s ním možná bude muset vyjednávat, ale měla by pamatovat na to, že je řezník. Ruské kriminální chování v Sýrii je jen poslední z dlouhé řady trestných činů, které spáchal, píše v komentáři pro server Politico profesor politických věd univerzity v Newarku Alexander J. Motyl.

„Ruský vůdce má za sebou dlouhou historii nelidskosti. Byl agentem sovětské tajné policie, trestní instituce, jejíž záznamy sahají až do doby hromadných vražd spáchaných stoupenci sovětských diktátorů Vladimira Lenina a Stalina. Putin znal historii KGB, když se k ní v roce 1975 připojil. Bylo to v době vrcholu zákroků proti sovětskému disidentskému hnutí a jen sedm let poté, co ozbrojené síly rozdrtily Pražské jaro v Československu,“ připomíná fakta expert.

Když se pak Putin v roce 1999 dostal k moci, téměř jistě podle něj schválil a možná i zorganizoval bombové útoky na bytové domy v Moskvě, ve kterých přišly o život stovky Rusů. Odkazuje na expertku Amy Knightovou, specialistku na KGB, která tvrdí, že důkazy „naprosto jasně" ukazují, že ruská bezpečnostní služba FSB (následovnice KGB) byla „zodpovědná za provedení útoků." Klíčovou roli v tom podle ní hrál právě sám Putin.

„Během Putinových let v úřadu bylo za záhadných okolností zabito mnoho ruských demokratů, novinářů a opozičních vůdců – jmenovitě jde třeba o Borise Němcova, Alexandera Litviněnka nebo Annu Politkovskou. Putin použil bomby, aby znovu nastartoval druhou čečenskou válku, což vedlo ke zničení čečenského Grozného, smrti nejméně 25.000 civilistů a tisíce lidí museli opustit domovy. Putin financoval, podporoval a pomáhal ruským a proruským teroristům na východě Ukrajiny. Dosud kvůli tomu zemřelo 10 tisíc lidí. Byli to Putinovi lidé, kteří sestřelili dne 17. července 2014 let Malaysia Airlines a zabili 298 nevinných lidí na palubě,“ pokračuje ve výčtu Putinových zločinů Motyl.

A to není zdaleka vše – poukázal také na to, že v říjnu byli ruští nacionalisté údajně namočeni do spiknutí s cílem zavraždit premiéra Černé Hory Mila Đukanoviće. Za záhadných okolností podle něj pak v Turecku bylo usmrceno zhruba 12 opozičních vůdců z různých koutů bývalého Sovětského svazu. V zde podle něj existují náznaky, že jde o práci Rusů.

„Záznamy hovoří samy za sebe: Putin je vrah a válečný zločinec - v šíři a hloubce jeho zločinů se neliší od někdejšího srbského prezidenta Slobodana Miloševiće. Musí s ním tak být zacházeno,“ domnívá se Motyl.

A jak by se podle něj měli zachovat světoví vůdci? „Za prvé by měli otevřeně odsoudit Putinovo chování. Za druhé by mu měli odmítnout potřást rukou, nefotit se s ním a nevytvářet dojem, že přijímají jeho chování. Není-li Trump ochoten obejmout na veřejnosti bývalého vůdce Ku Klux Klanu Davida Dukea, měl by totéž udělat u ruského kriminálního vůdce,“ radí odborník.

Jako další krok pak vidí zpřísnění sankcí - „ne proto, že by měly změnit Putinovo barbarského chování, ale proto, že Západ a svět musí prokázat jejich odpor proti barbarství“. „Nejdůležitější je, aby světoví lídři aktivně bránili ruské demokraty a podporovali ruské demokratické sousedy, především v Pobaltí, v Gruzii a na Ukrajině. Jednoho dne bude Putin pryč a k moci se dostane ruská demokratická opozice a ze země stane slušný, zákony dodržující stát. Do té doby musí Putinovi dát jasně najevo, že svět v těchto nejistých časech nebude tolerovat žádné jeho další imperialistické uchvacování zemí a války,“ píše profesor.

„V případě, že podle toho Trumpova administrativa nedokáže jednat, oznámí světu, že chovat se jako řezník je nový normál,“ dodává.

Témata:  Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.