Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřady ve Švýcarsku neporušily zákon, když odmítl muslimky z plaveckých kurzů

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Štrasburk - Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku rozhodl, že švýcarské úřady neporušily evropskou úmluvu o lidských právech, když odmítly muslimky v předpubertálním věku ze školních kurzů plavání, kterých se účastní i chlapci.

Případ dali ke štrasburskému soudu dva švýcarští občané tureckého původu, kterým za neúčast jejich dcer na kurzech švýcarské úřady udělily pokutu. Rodiče se nejprve obrátili na místní soud, který dal v roce 2011 za pravdu úřadům, stejně jako soud vyšší instance o rok později.

Soud ve Štrasburku (ESLP) uvedl, že krok úřadů byl sice zásahem do svobody vyznání, ale tento zásah byl podle něj v souladu se švýcarskými zákony a měl legitimní cíl: umožnit těmto dívkám, aby se účastnily všech školních aktivit a plně se integrovaly do společnosti.

"Škola zaujímá v procesu sociální integrace významné místo, především pro žáky zahraničního původu," uvedl soud v tiskovém prohlášení.

Témata:  Evropský soud pro lidská práva muslimové Švýcarsko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy