Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo vzpomíná na zesnulého Herzoga. Politici připomínají jeho zásluhy

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Ve věku 82 let v úterý zemřel německý exprezident Roman Herzog. Politici připomínají jeho zásluhy. Kancléřka Angela Merkelová ocenila fakt, že uměl otevřeně pojmenovat problémy. Současný německý prezident Joachim Gauck vyzdvihl, jak se Herzog snažil o usmíření se sousedy.

"Roman Herzog toho jako spolkový prezident udělal hodně pro usmíření, pochopení, důvěru a dobré sousedství," řekl Gauck. "S velkým respektem se loučíme s mužem, který svým myšlením a jednáním stanovoval měřítka, podle nichž se mohou orientovat další generace. Roman Herzog ze zasloužil o naši zemi a o Evropu," doplnil.

"S Romanem Herzogem neztrácíme my Němci jen velmi oblíbeného bývalého prezidenta, ale patriota, který naší zemi mnoha způsoby sloužil," uvedla v prohlášení Merkelová. "Jeho nezaměnitelně moudrý hlas a schopnost otevřeně pojmenovat problémy a přitom povzbudit, bude chybět mně i nám všem," podotkla.

S velkým respektem se s Herzogem podle svých slov loučí také předseda koaliční sociální demokracie Sigmar Gabriel. Někdejší prezident podle něj spolkovou republiku výborně reprezentoval jak doma, tak navenek. Vyzdvihl také Herzogovo angažmá v mezináboženském dialogu nebo to, že jasně odmítal pravicový extremismus a už brzy upozorňoval na problémy globalizovaného světa.

"Zprávu o smrti Romana Herzoga jsem přijal s velkým smutkem. Dnes odešel velký ústavní právník, politik a státník," uvedl v prohlášení ministr zahraničí a pravděpodobný příští prezident Frank-Walter Steinmeier. Na někdejším předsedovi Spolkového ústavního soudu si vážil mimo jiné postoje k základním lidským právům či právnímu státu, ale oceňoval také jeho smysl pro humor.

Témata:  Německo Roman Herzog

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy